În urmă cu 12 ani apărea la editura Jurnalului Național, în transliterarea semnată de Dr. Anna Borca și cu un cuvânt înainte de Simona Lazăr, „Cărticică folositoare” – ediție bibliofilă. Apărut la finalul domniilor fanariot, volumul cuprinde „Vro câteva meșterșuguri și sicreturi mari, pre care întâi le-am cercat pe toate și apoi le-am tălmăcit pre limba Rumânească”
„Tipărită pentru întâia oară acum două secole (pe pagina de titlu este menționat: «Găsindu-să dată fiind în tipariu în vremea Luminatului Domn, Ioan Constantin Alecsandru, în Valahia, 1806», lucrarea (…) are înscrise pe cotor două cuvinte «Cărticică folositoare». Cât de utilă s-a dovedit a fi în epocă tipărirea unei astfel de lucrări de «iconomia casei» ne-o spune o mențiune de pe pagina de titlu a celei de a doua ediții (…): «De folos nu mic s-au socotit a să da și de a doua oară în tipariu 1825, Cu toată cheltuiala Dumisale Hristea Teodor»”, se arată în cuvântul înainte al ediției din 2005, semnat de – colega noastră de site – Simona Lazăr.
Întâmplător ori ba seria de „meșterșuguri și sicreturi mari” începe cu cele culinare, iar primul se referă la ciocolată.
„Ciocolata cum se face
Să iai o jumătate de ocă cacaua, să pui într-o piuliță caldă și să iai o litră de zahar și o bucățică vanelie și două dramuri de ținamom, adecă scorțișoare, și să le pisezi. Să le faci ca o unsoare, cu apă și să le fierbi la foc moale. Și pre urmă să le faci turtișoare și avea ciocolată”.
https://gastroart.ro/2017/06/30/pranzuri-diplomatice-maiorescu/