Supe de vin și de bere (rețete din 1902)

În 1902, Ecaterina Dr. S. Comșa, absolventă a Institutului Daman Stift din Viena, publica la Craiova Buna Menajeră sau Carte de bucate, cu subtitlul: cea mai practică și mai bogată dintre toate cărțile de bucate scrise pâna astăzi în limba română. Eu dețin o ediție mai nouă, a IX-a, apărută prin interbelic.
RUGĂMINTE: în cazul în care cunoașteți o doamnă Elena Dr. S. Comșa – urmașă a autoarei vă rog să îmi dați de știre. E important să pot intra în legătură cu dumneai. Mulțumesc anticipat.

Am ales pentru astăzi două rețete inedite: supa de vin și supa de bere din 100 de rețete de supe și ciorbe.

Supă de vin

„Fierbem, 2 pări vin alb bun, cu o parte apă, 8-10 bucăți de zahăr, școrțișoară și cuișoare (nepisate) după plac; batem în supieră 2-4 gălbenușuri de ou, strecurăm vinul peste ele, mestecând continuu, apoi servită cu franzelă prăjită în unt”
Cu prilejul acestui articol i-am făcut poftă Oanei Irina Coantă care a refăcut supa de vin pentru meniul #doarazi în localul pe care îl conduce, Bistro de L’arte din Brașov pe care vi-l recomandăm călduros.

Supă de bere

„Fierbem 2kgr. Bere cu o bucată scorțișoară, 5-6 cuișoare și zahăr după plac; când începe a fierbe, luăm spuma.
Batem în supieră 5-6 gălbenușuri de ou, o linguriță unt și 10 linguri smântână proaspătă (frișcă), până când se fac ca spuma; scoatem apoi scorțișoara și cuișoarele din bere, și punem tot câte puțină bere peste spuma de smântână și gălbenușuri, mestecând continuu, să nu se opărească gălbenușurile, apoi servim, cu felii de franzelă prăjite la foc”
În ceea ce privește supa de bere am găsit foarte multe variante actuale ce conțin, invariabil, brânzeturi (gouda, cheddar).
https://gastroart.ro/2017/04/24/supa-de-nohot-reteta-1871/

Scroll to Top