Raci cu maioneză – o rețetă clasică. Vă aduceți aminte vorba aia: că racii sunt buni în lunile care nu conțin în numele lor și litera „r”? Ori poate era exact pe dos? Indiferent care e răspunsul corect, eu zic că suntem în timpul potrivit să-i pregătim. Fie și numai pentru că asociez „vânătoarea de raci” cu vacanțele și copilăria, deci cu lunile acestea de vară toridă (și gustoasă, deopotrivă).
Ca toate amintirile superbe gustative, și aceasta e legată de ce se întâmpla în cuhnia bunicii. Doar că eram, pe atunci, prea fascinată de mișcarea fără sfârșit a cleștilor verzi-arămii ai racilor prinși de tata și de unchii mei de prin cotloanele Tazlăului, ca să mai fi urmărit cu atenție și modul lor de preparare. Țin minte doar că, după ce erau opăriți în uriașul ceaun care fierbea pe plita bucătăriei de vară, erau scoși de acolo îmbrăcați în platoșe stacojii și tare mă minunam de schimbarea asta a lor.
Și pentru că rețeta bunicii mi-o aduc vag aminte, m-am dus acolo unde merg de obicei când caut o rețetă mai acătării. La raftul cu cărți vechi de bucate.
Săptămâna asta, după cum cred c-ați observat deja, nu mai pot de dragul colonelesei Ecaterina Steriady… Și-așa cum mă așteptam, în formidabilu-i tom de de bucate, „Buna menajeră”, publicat mai întâi la Galați la anul 1871, aveam să aflu pregăteala Racilor cu maioneză.
Fă, deci, și tu așa cum și eu am făcut!
Raci cu maioneză – rețeta
Fierbe 50 de raci cu sarea necesară și cu foi de dafin, curăță-le gâturile de vinișoarele cele negre și apoi așază-le pe o farfurie în formă piramidală……..
Vezi continuarea rețetei AICI
Acest text este un fragment, continuarea o puteți citi la linkul adăugat și face parte din parteneriatul GastroArt.ro cu ANTENA SATELOR. Vă mulțumim pentru înțelegere!
https://gastroart.ro/2017/07/09/surogatele-de-cafea/
https://gastroart.ro/2017/07/12/alivenci-reteta/