Din apă în farfurie, o poveste posibilă despre mâncare locală cu miros de Deltă

Vă plac melcii de Marea Neagră și salatele de icre doar din 5 componente? Vă place storceagul? Ați jindui după o malasolcă a la Mila 23? Ați vrea ca și copii să savureze și să devoreze preparatele din pește? Ați vizitat Delta Dunării și nu ați mai fost acolo? Vă bântuie dragul de ea și cultura locală?
În Restograf sunt înregistrate 1041 de restaurante și 67 de snack-baruri. Din masa mare de oferte, 50 sunt bazate pe pește și fructe de mare. 265 sunt bazate pe bucătărie românească.
În București nu există niciun loc unde să consumi specificul culinar al Deltei Dunării și Mării Negre. Care să facă legătura dintre captura locală, gătire și farfuria consumatorilor.
Cum ar trebui să fie un local cu demâncare ca în Delta Dunării și la Marea Neagră? Hai să vedem la ce concluzie ajungem.

  • Să exploateze toată experiența din ultimii 10 ani în promovarea gastronomiei locale, deltaice;
  • Oferta culinară deltaică ar trebui să se bazeze pe un patrimoniu imaterial local, rețete specifice de preparate culinare. Dependente de sezonalitate și de un pescuit responsabil, cu grijă pentru resursele de pește, atât de limitate din păcate;
  • Cu pește și resurse doar din Delta Dunării și Marea Neagră;
  • Să nu lipsească aperitivele pescărești, adevărate hors d’oeuvres iscate din tradițiile deltaice sănătoase, precum salate de pește, salate de icre, pește afumat, batogurile și pastramele specifice Deltei Dunării;
  • Patrimoniul imaterial deltaic ar trebui pus în practică de către lipovence, localnice din Delta Dunării. Modul de preparare? Slow cooking și conform principiilor mișcării Slow Food;
  • Vinurile? Adecvate scopului proiectului dar mai ales din Dobrogea, cu un accent pe nordul Dobrogei;
  • O bucătărie tradițională deltaică ar trebui să fie non-fusion, ca să aducă din trecutul culinar al Deltei Dunării, într-un format original, creativ, preparate pentru consumatorii de cultură culinară de azi. O abordare de tipul tradiții creative, care să păstreze originalul;
  • Dar consumatorii? Mâncarea este doar una din formele de exprimare ale unei culturi regionale. Consumatorii ar putea fi băgați în seamă drept consumatori de cultură locală, nu numai de mâncare de Dobrogea. Să fie organizate evenimente culturale colaterale, demonstrații culinare, expuneri de cultură și istorie nord-dobrogeană;
  • Oferta deltaică ar putea fi completată cu o ofertă de produse artizanale cu specific local, miere, mălai, brânză;
  • Poate o validare anterioară, un rodaj, nu ar strica. Să fi fost trecută oferta culinară prin filtrul TripAdvisor . Ca aici LINK , astfel încât o diplomă de excelență TripAdvisor să urmeze a fi validată și în București;
  • Ar fi nevoie și de o alianță. Un astfel de concept ar trebui pus în practică cu pasiune și mândrie locală de către stakeholderi locali. De operatori ce activează în domeniului pescuitului și a producției de aperitive pescărești, care să fie interesați să creeze un lanț alimentar scurt de la pescuit până la farfuria consumatorului, pe baza gastronomiei deltaice. Împreună cu organizații care, punând în practică diferite proiecte de dezvoltare sustenabilă pentru comunitățile din Delta Dunării, ar umări susținerea gastronomiei locale ca important și necesar instrument cu valoare adăugată;
  • Ce ar trebui să găsim într-un astfel de local? Scrumbia de Dunăre afumată și salata cu icre de știucă de Tulcea deltaică, preparate culinare simbol ale Deltei Dunării.

Scrumbia de Dunăre afumată a fost deja propusă în proiectul Arca Gustului al mișcării Slow Food ca preparat alimentar realizat artizanal, martor cultural al gastronomiei deltaice. Scrumbia de Dunăre afumată este un produs IGP (cu Indicație Geografică Protejată la nivel național), în curs de evaluare la Comisia Europeană.
La rândul ei, salata cu icre de știucă de Tulcea (sau deltaică) este un preparat specific din aria geografică Delta Dunării, din doar cinci componente (icre de știucă, icre de pește deltaic, suc natural de lămâie, apă carbogazoasă, ulei de floarea soarelui, sare gemă).
Pește & stuff din Marea Neagră? Zărgan, rechin, calcan, hamsie/șprot, rapana, midii, lufar/stavrid, barbun,chefal, guvid, rapana.
Pește din Delta Dunării? Somn, crap, scrumbie de Dunăre, sturion*, biban, șalău, caras, știucă (*de crescătorie).
Toate acestea ar putea avea un nume, Ivan Pescar @ Scrumbia Bar. Ca acela de la Tulcea, cu o componentă în plus, de fish bar. S-ar putea?
NOTĂ. Fotografiile sunt din colecții privată, ele reprezintă preparate culinare din oferta Ivan Pescar @ Scrumbia Bar sau colecție de artefacte culinare din Muzeul de la Sfîntu Gheorghe. Mulțumiri Raluca Bereza, Anca Simion și mie. Tiberiu Cazacioc.

Scroll to Top