Ne-a luat ceva timp, dar am răzbit. La aproape un an de când am lansat gastroart.ro, am demarat un alt proiect, zicem noi, firesc: Editura GastroArt. Cu această ocazie anunțăm, extrem de bucuroși, apariția (până la finele acestei luni) a primei cărți „Christ Ionnin – Bucătăria română”, ediție îngrijită și adnotată de Simona Lazăr.
Volumul este o primă reeditare a textelor unui autor despre care nu se știu prea multe. „Bucătăria română. Carte coprinzătoare de mai multe rețete de bucate și bufet”, proprietar: Christ Ionnin, Bucuresci. Typographia Stephan Rassidescu a apărut pentru prima și singura dată în 1865 și folosește, pentru prima dată, terminologia de „Bucătărie română”. Eram în perioada de după Unirea de la 1859 și până-n 1878 când are loc recunoașterea independenței, vremuri pe când „român” & „România” abia începeau să se impună. Am făcut această extrem de scurtă digresiune pentru a explica de ce titlul ar putea părea înșelător, dat fiind faptul că rețetele din carte nu-s musai autentice.
„Este singura carte de bucate nouă care s-a tipărit în Principatele Române în epoca lui Cuza și, chiar dacă nu toate rețetele din cuprinsul său sunt neaoșe, cel puțin îi datorăm autorului, Christ Ionnin, această asociere salutară de cuvinte. «Bucătăria română. Carte coprinzătoare de mai multe rețete de bucate și bufet» (Proprietar: Christ Ionnin, Bucuresci. Typographia Stephan Rassidescu, 1865) are meritul de a alătura rețetelor străine, culese de prin cărți, și câteva rețete românești, unele de tip zahana, specifice mahalalelor bucureștene din secolul al XIX-lea. Deși promisese în prefață noi și noi ediții, autorul s-a oprit la una. După 153 de ani, în 2018, Editura GastroArt face gestul de a readuce la lumină cartea care a pus în brazdă sămânța conștiinței gastronomice naționale”, spune Simona Lazăr, care a îngrijit noua ediție, a scris prefața și cele peste 200 de note de subsol.
Simona Lazăr este poetă, prozatoare, editoare și jurnalistă, membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și a Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România. A publicat două cărți de bucate: „Rețete de Paști”, în colaborare cu Simona Chiriac (2007) și „Rețete alese pentru post și Crăciun” (2010), ambele volume apărute la Editura „Jurnalul” (București). A publicat, la Editura Cartex (București), volumul „Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncare” de Constantin Bacalbașa – ediție îngrijită și prefațată, cu câteva sute de note și anecdote. A prefațat volumele: „Rețete culinare turdene”, Dana Deac, editura reDescoperă, Cluj Napoca, 2005; „Cărticică folositoare” (reeditarea primei cărți de economie domestică publicată la București, în 1806), Editura Jurnalul, București, 2005; „Carte de bucate. 190 de rețete alese și încercate de o prietenă a tuturor femeilor celor casnice”, de Maria Maurer (reeditarea primei cărți de bucate tipărite în Țara Românească, în 1847, la București), Editura Jurnalul, București, 2006; „Bucatele noastre. Carte cu preparate mai mult sau mai puțin românești”, Horia Vîrlan, Editura NOI – Mediaprint, București, 2009; „77 Istorii și rețete din Epoca de Aur”, Veronica Bectaș, Editura Cartex, București, 2010. A îngrijit cea mai nouă ediție a cărții de bucate a lui Radu Anton Roman, care a apărut într-un format nou, ilustrat și revizuit, sub titlul „Poveștile bucătăriei românești” (7 volume, Editura Jurnalul și Editura Paideia, 2010). În această nouă serie, semnează prefața volumului II.
Editura GastroArt
Deloc întâmplător faptul că Editura GastroArt își anunță existența și proiectele ambițioase cu acest prim titlu care, printre altele, are meritul de a folosi, pentru prima dată, terminologia «bucătărie română». Vor urma alte și alte cărți toate menite să ne ajute să redescoperim tezaurul gastronomic românesc și, de ce nu, să ne ajute să ne dezbărăm de acest autorarism culinar ce s-a tot insinuat în mentalul colectiv.
Editura GastroArt este specializată în gastronomie și domenii conexe. Vom publica, exclusiv, titluri din această nișă atât reeditări importante pentru istoria gastronomică autohtonă, cât și traduceri și opere originale. Suntem deschiși colaborărilor și așteptăm mailurile dumneavoastră pe adresa cosmin.dragomir@gastroart.ro. De principiu căutăm oameni de bine care să ne găzduiască puncte de livrare (în special în orașele mari), parteneri media, magazine partenere și potențiali sponsori:)
Volumul va costa 32 de lei + costurile de livrare (negociem în acest moment cu firmele de curierat) și va fi disponibil curând în magazinul nostru online cât și în magazinele partenere (o să vă prezentăm curând o listă a tuturor locurilor din București și din țară). Menționăm că o mare parte a profitului editurii va fi reinvestit în tipărirea altor cărți.
Dacă ați ajuns până aici înseamnă că vă interesează subiectul și prin urmare vă puteți rezerva (cel puțin) un exemplar din carte ce va fi livrat înainte de lansarea oficială. Ne puteți lăsa datele de contact la adresa comenzi@gastroart.ro și vă vom contacta imediat ce se usucă cerneala tipografică.
Mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat să pornim acest proiect: