Premiile GastroArt și Gala Gastronomiei Românești, în premieră în acest an + 6 conferințe academice despre Identitatea Gastronomică Națională

Cosmin Dragomir Actual Articole Harta ciorbei Harta pâinii Istorie Main article

Prima ediție a premiilor GastroArt prin care încercăm să îi recompensăm simbolic pe cei care, pe parcursul unui an, s-au evidențiat în a dezvolta gastronomia românească tradițională și/sau modernă va avea loc pe 27 septembrie, la Palatul Parlamentului în seara primei zile de Wine & Street Food Festival. Tot în aceeași seară și în același loc colegii de la vinul.ro vor anunța Premiile de Excelență Vinul.ro 2019 (eveniment aflat la cea de a XI-a ediție)

Astfel, începem în forță evenimentele dedicate Zilei Naționale a Gastronomiei și Vinurilor din România (6 octombrie) pe care o sărbătorim în premieră în acest an – un proiect inițiat de către Chef Nico Lontras, Cezar Ioan și subsemnatul la Prima ediție a Congresului Național de Gastronomie și Vin, iunie 2017, devenit lege cu ajutorul deputatului Mihai Mohaci și cu suportul lui Adrian Neag și Alexandru Predescu.

Duminică, 6 octombrie,  la Palatul Bragadiru va avea loc Gala Gastronomiei Românești eveniment la care, bucătari români din mai multe zone ale țării vor găti preparate emblematice pentru gastronomia modernă românească pentru personalul diplomatic de la București și nu numai. O să asezonăm bucatele cu vinuri din fiecare regiune și cu povești culinare. Evenimentul este coordonat de Chef Nico Lontras, unul dintre pionerii reinterpretării gastronomiei tradiționale autohtone,  alături de Cezar Ioan și de subsemnatul.

În cadrul celor două evenimente editura GastroArt va lansa o serie de cărți destinate recuperării patrimoniului culinar național, reeditări dar și volume în premieră (atât cele care au făcut obiectul crowdfundingului de la începutul anului, cât și altele noi).

De altfel, pe 23, 24, 25 august și pe 20, 21 și 22 septembrie GastroArt va organiza șase conferințe pluridisciplinare cu câte șase speakeri fiecare, de nivel academic, prin care încercăm să stabilim un ghid al Identității Gastronomice Naționale.

Evenimentele sunt organizate cu sprijinul Primăriei Sectorului 5 prin Centrul Cultural și de Tineret “Ștefan Iordache”.

Wine and Street Food Festival – cel mai mare eveniment de WINE și STREET FOOD din România – se desfășoară în perioada 27-29 septembrie 2019 atât în interiorul Palatului Parlamentului, cât și în exterior, în grădinile Palatului, rareori accesibile! Ediția precedentă s-a bucurat de prezența a 35.000 de vizitatori veniți să cunoască cei 200 de expozanți, iar în cadrul celor trei zile de desfășurare au avut loc 50 de concerte și alte activități în aer liber.

Mai multe detalii curând.

 

 

Written by

One Comment

  1. Felicitari pentru idee, o gala este binevenita mai ales atunci cand ea porneste din interiorul breslei, cu criterii sanatoase, nu e doar un eveniment dedicat sponsorilor si preferintelor lor… Bravo! Abia astept!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Să o faceți din mămăligă, artiștilor! Se caută rezidenți!
Echipa de proiecte revoluționare de la CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, continuă ...