Nicoleta Scarlat: nu era ciorbă fără mămăligă (Anii ’90 – Antologie de amintiri gastronomice)

Nicoleta este mama marketingului Eisberg simply fresh, mixurile delicioase de salată la pungă pe care le găsiți prin toate magazinele și un fel de înger păzitor pentru mine. Ea e motivul pentru care, de vreo doi ani, scriu săptămânal câte un articol cu temă gastronomică pe salata de vorbe

Nu era ciorbă fără mămăligă 

Familia nu a prevăzut un viitor prea luminos copilului care la botez i-a tras popii lingurița cu vin din mână, iar la tăierea de moț a ales bani, farduri și un pix.  Mă rog, pixul a salvat situația. Un pic.

Date fiind alegerile de la moț, combinate cu zaiafeturile în familie, am dezvoltat o cultură, atât cât putea un copil să dezvolte asta, pentru muzică, mâncare, băutură și servire ireproșabilă.

Îmi amintesc de Costel Țiganu cu lăutarii lui de la Buzău, de cum îi curgea transpirația pe frunte când cânta la vioară și de cum până și un copil ca mine transpira la sârbele alea ce păreau infinite, eram ”fiartă” pe Maria Ciobanu și Irina loghin, o adoram pe Sofia Vicoveanca.

Revoluția m-a prins recitind Jderii lui Sadoveanu, soră-mea făcea o grămada de scandal când treceau tancurile pe Pantelimon și mă deranja fantastic că nu mă puteam concentra la Simion, fan bad boys for life, și Jderul cel Mititel.

Mâncam doar tradițional, cârnați cu lapte bătut, cartofi copți cu unt, brânză și ouă fierte, pastramă de oaie, sarmalele trebuiau fierte în oală de lut, nu era ciorbă fără mămăligă și era un întreg scandal când era vorba să nu am strachină de lut pentru ciorbă.

Îmi plăcea ca atunci când citesc să mănânc brânză de oaie tăiată în bucăți mici și frumos aranjate pe o farfurie, să îmi clătesc gura cu apă sau cu spumant Zarea furat din sticlele pe care mama le știa de pline.

Sufeream puțin că lângă dulceața de trandafiri, pe care o aveam în debara, nu aveam și apă limpede de izvor așa cum înțelesesem din carte că trebuie mâncată dulceața.

Anii `90 m-au prins în acest context gastronomic și cred că a fost benefic pentru mine atât cât m-am ținut de el.

După care am descoperit TEC-ul, produsele cu mult zahăr și gastrita.

Nicoleta Scarlat

Scroll to Top