Recomandare GastroArt: volumul Ierburi uitate – noua bucătărie veche de Mona Petre

Noua bucătărie veche – o colecție de căutări botanice și experimente culinare inspirate de flora spontană, cu asocieri de gusturi și tehnici de gătit din alte vremi.

Volumul este disponibil pentru precomandă (????? ?? ????????) aici https://nemira.ro/ierburi-uitate-mona-petre

Pe Mona Petre o urmăresc de mulți ani, iar proiectul ei  Ierburi Uitate – o enciclopedie botanică a tuturor plantelor și plăntuțelor de la noi de azi și de pe timpuri a căpătat, ceva mai recent, o altă dimensiune: cea gastronomică. Este fabuloasă muncă Monei de cercetare, de valorificare a patrimoniului gastronomic, de recuperări istorico-culinare. Rețete vechi, ingrediente uitate, floră spontană, ghid botanic, fun facts, pe toate le veți găsi în această carte care nu trebuie să lipsească din biblioteca niciunui pasionat de bucătărie.

„Aparent paradoxal, volumul Monei Petre se poate citi atât ca studiu de istorie culinară, cât și ca schiță pentru o Nouă Bucătărie Românească, urbană și modernă. Autoarea construiește prin acest volum o versiune autohtonă de cucina povera, reabilitând o serie de ingrediente vegetale (sălbatice sau din grădinile țărănești) pe care paradigma dogmatică și uniformizatoare a Bucătăriei Naționale (festivă, opulentă, centrată pe carne) le alungase în colțul obscur al bucătăriei de post. Volumul nu este doar o carte de rețete, ci o cercetare de arheologie culinară, prin care autoarea extrage ingrediente, instrumentar, tehnici de preparare și rețete istorice, le distilează printr-un imaginar cosmopolit de chef și le proiectează pe o scenă globală foarte actuală de New Cuisines: eclectice, oneste, minimaliste”, Monica Stroe, specialistă în antropologia alimentației

,,Vă încurajez să luați această carte drept sursă de inspirație pentru un alt fel de a găti, care să pornească nu de la rețete, așa cum se întâmplă cu majoritatea cărților de bucate, ci de la ingredientele pe care le aveți la îndemână. Gătitul nu ar trebui să aibă reguli care țin de convenții sociale, de tradiție, de obișnuință sau de statut. Actul de a găti, așa cum îl înțeleg și îl practic, este unul de continuă creație, de explorare a imaginației, de eliberare. Hrana și prepararea ei mă învăța în fiecare zi despre natură, despre echilibru și îmi întărește respectul pentru toate formele de viață.” – Mona Petre

 

Scroll to Top