Hotelul-lupanar din Pasajul Macca – Villacrosse

Centrul vechi al Bucureştilor oferă, pe lângă clădirile cu arhitectură monumentală, şi locuri ascunse vederii, cu istorii de lupanar. Două din pasajele Bucureştilor, Pasajul Englez şi Pasajul Macca – Villacrosse au adăpostit, pe lângă magazinele cochete şi cafenelele faimoase în epocă, stabilimente în care gustul pentru distracţie şi frivolitate mergea mână-n mână cu viaţa tumultoasă şi deocheată a capitalei de odinioară.

Pasajele bucureştene au apărut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea ca urmare a dezvoltării fără precent a oraşului, casele şi vilele ridicate una lângă cealaltă tăind accesul la străzile adiacente. Podul Mogoşoaiei (Calea Victoriei) era una dintre căile principale ale Bucureştilor, de-a lungul acestei artere de circulație apărând clădiri care practic au sufocat orice legătură cu celelalte străzi. Soluţia ingenioasă a pasajelor a constituit nu numai o străpungere absolut necesară către alte străzi, evitându-se astfel aglomeraţia dintre arterele comerciale, ci şi o metodă de mascare a existenţei unor localuri care teoretic ar fi trebuit să aibă la intrare celebrul felinar roşu.

Casa bijutierului austriac Joseph Resch, aflată vizavi de fostul Teatru Naţional, a fost cumpărată în 1885 de Grigore Eliade, care a transformat-o în Hotelul Englez. Pasajul Englez, care leagă Calea Victoriei de strada Academiei, a fost realizat cu această ocazie, fiind construit după moda deja existentă în occident. Hotelul nu avea dotări la nivelul concurenţilor, astfel că, după doar câţiva ani, va fi transformat în bordel de lux. „Fetiţele” ieşeau de regulă la ferestrele dinspre pasaj ale hotelului, acolo unde puteau fi admirate de clienţii aflaţi în trecere. Existenţa pasajului oferea de asemenea şi o anumită discreţie, nenumăraţi domni cunoscuţi în epocă evitând să fie văzuţi de pe Calea Victoriei intrând într-un bordel. În tinereţe scriitorul Panait Istrati a lucrat aici ca valet, iar printre clienţii de vază s-au aflat regele Carol al II-lea şi scriitorul Alexandru Paleologu.

Existenţa Pasajului Macca – Villacrosse este legată fără îndoială de cea a hotelului „Stadth Pesht”, care este practic „autorul” configuraţiei trecerii dintre Calea Victoriei şi fosta stradă Caraghiorghevici (azi Eugen Carada). Pe terenul de vizavi de casa baronului Ştefan Meitani (în locul ei a fost construită clădirea Poliţiei Capitalei), ar fi trebuit să se ridice Palatul Filarmonicii, proprietatea fiind vândută Societăţii Filarmonice. Proiectul nu s-a mai realizat, iar terenul a fost cumpărat de un antreprenor evreu – ungur, care a construit aici un hotel cu nouă camere la etaj şi cu o cafenea cu „şantan” la parter. Se spune că aici femeile unguroaice şi nemţoaice, adevărate frumuseţi ale timpului, erau sufletul petrecerilor care se dădeau aproape zilnic. „Stadt Pesht” a rămas în amintirea bucureştenilor nu neapărat ca un loc cu servicii hoteliere de top, ci unul unde „serviciile” erau o combinaţie de lux şi plăceri specifice unei case de toleranţă.

Pasajul Macca – Villacrosse a fost realizat în 1891 după proiectul arhitectului Felix Xenopol. La intersecţia dintre Podul Mogoşoaiei (Calea Victoriei) şi Lipscani se afla Hanul Câmpineanu, care a fost cumpărat de Petros Serafim şi de fratele său, dr. Ioan Serafim, de la comandirul de batalion Ioan Câmpineanu. Petros Serafim a avut cinci fiice, dintre care două, Polixenia şi Anastasia, s-au căsătorit cu arhitectul Xavier Villacrosse şi respectiv cu negustorul de blănuri Mihalache Macca. Serafim şi-a împărţit averea, partea dinspre strada Carageorgevici (Eugen Carada) revine Polixeniei, cea dinspre Calea Victoriei fiind dată ca dotă Anastasiei. Apariţia hotelului – lupanar „Stadt Pescht” a creat practic cele două laturi de-a lungul cărora s-a construit Pasajul Macca – Villacrosse. Pasajul avea menirea de a face legătura între Banca Naţională şi Calea Victoriei, dar şi de a descongestiona aglomeraţia dintre fostul Pod al Mogoşoaiei şi strada Lipscani.

Surse: http://ro.wikipedia.org/wiki/Pasajul_Englez

http://ro.wikipedia.org/wiki/Pasajul_Macca-Villacrosse

http://www.bucurestiivechisinoi.ro/1029_Arhiva-rubrici/De-Atunci-si-de-Acum/Pasajul-Macca–Villacrosse.html

http://bucuresti.tourneo.ro/de-vazut/atractii-turistice/2010/03/pasajul-macca-villacrosse/

http://timp-liber.acasa.ro/unde-iesim/ce-vizitam-azi-pasajul-macca-villacrosse-4759.html

Scroll to Top