Pentru prepararea salatei de fasole ne trebuiesc următoarele cantități pentru două persoane: 200 g. fasole, 20 g. ceapă, 6 g. sare, 10 g. oțet și 10 g. untdelemn și 6 măsline.
Fierbem fasolea până când se înmoaie boabele. După aceea o scoatem din ce am fiert-o și o lăsăm într-o farfurie să se răcească. Luăm ceapa, o tăiem mai întâi în două și apoi tăiem fiecare jumătate peștișor. Amestecăm ceapa cu fasolea într-o farfurie curată. Punem într-un pahar oțet, untdelemn și sare și amestecăm bine pănă se topește sarea. Apoi trunăm amestecătura din pahar peste ceapă și fasole și mestecăm iarăș. Tăiem măslinele cu forficelul, în formă de floare și aranjăm pe deasupra. Apoi luăm o cârpă curată și o ștergem pe margini.
Din „Caiet pentru gospodărie” Turtoi Teodora, clasa I, Școala Normală Brăila – 1931 (mulțumim Mihai Botea)