Luăm un pepene copt și tare, îl curățim de coaje, de semințe și de partea moale din lăuntru. Partea ce ne-a rămas o tăiem în bucăți de 10-2 cm.
La 1 kgr. pepene, 800 gr. zahăr și 2 dcl. apă, ferbem un sirop gros. În sirop punem 2 dcl. de rom bun și din nou punem la fiert și punem și pepenele, tot timpul fertului scuturăm cratița ca să nu se prindă, nu e voie să mestecăm ca să nu se sfarme pepenele, atâta trebue fert până ce devine sticlos, atunci îl scoatem cu lingura găurită, iar siropul îl mai fierbem, apoi îl punem peste pepene până a doua zi, când îl fierbem din nou, iar pepenele îl așezăm în borcane și turnăm și siropul când s-a răcit.
Legat bine să nu capete aer.
Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală. Pentru ilustrație am folosit o pagină la întâmplare din acest caiet.