Se taie o varză mare, murată, în felii. Dacă ni se face prea acră, se spală într-o apă sau două și se scurge bine. Se
taie 4-500 gr. de costiță afumată cu șorici cu tot în felii groase de un deget. Dacă slănina e prea sărată, se va
ține câteva timp în apă. Se așează pe fundul cratiței unsă cu grăsime un rând de felii de varză, apoi unul de
slănină, urmând așa până ce se așează toate în cratiță. Se adaugă o ceașcă de apă și o lingură de untură. Această
mâncare nu este gustoasă decât grasă și bine scăzută. Se acoperă, se dă la cuptor și trebuie să fiarbă înăbușit cel
puțin 3 ore. Când e aproape gata, se adaugă câteva boabe de piper și, dacă vrem, și puțină boia de ardei. În timpul
fiertului, dacă scade prea tare, se adaugă puțină apă. E mult mai gustoasă încălzită, a doua zi se răstoarnă ca o
budincă.
Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi
mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală.
Credit foto © Dreamstime.com