Ruladă cu cremă (rețetă interbelică)

Cosmin Dragomir Rețete Zaharicale

Se freacă bine într-un castron 4 gălbenușe cu 75 gr. de zahăr până se albesc ouăle. Se adaugă 75 gr. făină și 3 albușuri făcute spumă și la urmă o lingură de unt topit. Se așterne într-o tavă o foaie de hârtie albă, se toarnă compopziția, așa ca să fie cam un deget de groasă și egal întinsă. Se coace vreo 10 minute la cuptor la foc bun. Se întoarce cu tot cu tava pe masa de aluat, lăsând-o așa până se răcește ca să nu se usuce. Când s-a răcorit, se umple cu cremă de unt, se face sul și se taie felii.

Crema de unt: se pune să fiarbă într-o cratiță vreo 3-4 minute un dcl de apă cu 120 gr, zahăr și un baton de vanilie sau coajă de lămâie. Se acoperă și se lasă astfel să stea un sfert de oră. Se freacă într-un castorn 6 gălbenușuri, se adaugă, turnând încetul cu încetul, siropul. Se pune la foc moal și se mestecă într-una cu lingură de lemn. În caz că se face cocoloși, se va trece prin sită fină.
Se frământă puțin ca să se moaie 200 gr. de unt foarte proaspăt cu lingura de lemn nouă. Se împarte în bucăți mai mici care se amestecă cu crema pe jumătate caldă. Se freacă. Crema trebue să fie întrebuințată imediat deoarece se îngroașe și nu se mai poate întinde.

Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală.

Credit foto © Dreamstime.com

 

Written by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Povestea merelor de Voinești
Între rețetele de dulciuri cu fructe un loc aparte îl ocupă prăjiturile sau plăcintele cu ...