Se face un aluat din ½ kgr, cartofi fierți curățați și dați prin mașină, cu 2 linguri de făină, un ou și un vârf de linguriță de sare. Se pun toate pe masa de aluat și se frământă până se face un aluat ca cel de tăieței. Din el se face un cârnaț gros 2-3 degete, din care se taie bucățele cam de un cm. grosime. Acestea se întind cu mâna și în fiecare se îmbracă o prună frumoasă, fără sâmbure. Se rotunjesc între palme; când sunt toate gata, se fierb în apă clocotită și puțin sărată. Se scurg. Se rumenește pesmet fin într-o tigaie, se pun găluștele, se dau în acest pesmet și se țin până se usucă bine de apă. Se toarnă unt topit și se servesc fierbinți, cu zahăr pisat.
Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală.
Credit foto © Dreamstime.com