Nu-i românească întru totul, pentru că ne-a fost adusă de austrieci, însă rețeta asta a devenit până-ntr-atât a noastră, că-n nordul țării olarii modelează din lut vasul special în care să pui kugelhopf-ul la copt. La fel cum modelează oala de sarmale, bunăoară…
Rețeta de azi a fost menita sa va pregateasca pentru… zilele Pastilor. De notat si de tinut minte! E-un cozonac nastrusnic, pregatit de bucovinence, de-i zice kugelhopf!
Vasul in care se pregateşte kugelhopful te face sa te gandeşti fie la un turban, fie la razele soarelui. De altfel, intr-o enciclopedie din secolul al XVIII-lea «kouglof» insemna «boneta turceasca». In Ţarile de Jos, acestui… hai sa-i zicem cozonac i se mai spunea chiar «turban».
In Franţa, reţeta a fost adusa la Versailles de Regina Maria-Antoaneta.
Cat despre forma in care se pregateşte – tronconica şi cu caneluri de jur imprejur, avand o gaura in mijloc – ea a ramas neschimbata din secolul al XVI-lea, insa forme asemanatoare (care permiteau o coacere uniforma) existau inca din perioada Imperiului Roman. Pentru jurnalistul Constantin Bacalbasa, autorul ”Dictaturii gastronomice”, aceasta este, simplu, prajitura casei.
Sa treci prin sita, intr-o cratiţa, 100 g de faina. Faci in mijloc o gaura, pui acolo 25 g de drojdie de bere subţiata in 150 ml de lapte calduţ, mai pui 160 g de unt, puţina sare, 3 oua intregi şi o lingura de supa plina cu zahar pisat.
Amesteca aceste lucruri cu varful degetelor, apoi impreuneaza repede cu faina. Dupa ce s-a facut bine amestecul, adauga…………..
Vezi instructiunile de preparare AICI
Acest text este un fragment, continuarea o puteți citi la linkul adăugat, și face parte din parteneriatul GastroArt.ro cu Radio România Antena Satelor. Vă mulțumim pentru înțelegere!
https://gastroart.ro/2017/04/29/mititeii-romanesti-legenda-reteta/
https://gastroart.ro/2017/04/02/retete-romanesti-cotlete-false-din-zarzavat-reteta-din-1930/