ChiolhanRețete

Gelatină de gâscă (rețetă interbelică)

O gâscă curățată, 300 gr. carne de vițel, 300 gr. carne de porc, sare, piper, usturoi, pătrunjel, ceapă tocată, câteva felii de șuncă, doi morcovi, două cuișoare, puțină boia, zeamă de carne. Scoateți gâtul, aripile și labele gâștei, goliți și spălați.
Preparați umplătura din cele două feluri de carne date pe mașină împreună cu pipota și inima gâștei, potriviți de sare, piper, usturoi, pătrunjel verde și ceapă tocată.
Umpleți gâsca cu acest amestec punând rânduri de felii de șuncă printre umplătură. Coaseți deschizătura. Puneți la fiert cu apă sau spumă de carne, adăugați sare, piper, morcovi tăiați felii groase, frunză de dafin și cuișoare.
Fierbeți câteva ore la foc mic. Când carnea e moale, puneți gâsca la cuptor să prindă rumeneală frumoasă, adăugând sosului puțină boia. Stropiți cu sosul. Dacă nu e suficient de gras, mai adăugați grăsime de gâscă. Sosul se strecoară pe sită și se servește separat.
Dacă puteți să scoateți oasele dela gâscă, ar fi și mai bine, procedați făcând o tăietură pe șira spinării, unde se scot și măruntaiele. Se coase apoi cu ață albă, pe care o scoatem înainte de a servi.
Deasemenea, se poate stropi sosul cu vin.
Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală.
Credit foto © Dreamstime.com
 

Share:

Leave a reply

many kinds of best quality replica watches.

richard mille replica