Piept de gâscă preparat ca la Tușnad sau Tusnád libamell! Nu știi cum să prepari un piept de gâscă? Iată o sugestie interesantă… Mai ales că, dacă este să dăm crezare istoriilor și legendelor, el a fost preparat pentru prima dată ca un oamgiu adus Împăratului austro-ungar Franz-Josef, care, călătorind prin Ardeal și ajungând la Tușnad, e fascinat de potențialul locului și dispune, practic, transformarea vechiului cătun ascuns între păduri într-o stațiune modernă (la acea epocă), valorificând potențialul ei de ape minerale.
Într-o istorie a gastronomiei maghiare, în care am găsit o foarte interesantă teorie legată de poziţia bucătăriei din Ardeal şi de influenţele pe care le-a exercitat, de-a lungul secolelor, asupra celei din Imperiul Austro-Ungar, o reţetă mi-a atras atenţia. Este vorba despre Tusnád libamell, o savuroasă modalitate de preparare a cărnii de gâscă. O rețetă care, așa cum spuneam, era pe placul unuia dintre cei mai puternici împărați ai lumii din veacul al XIX-lea…
Înainte de a vă apuca să gătiți, încercați să faceți acest exercițiu de imaginație: închipuiți-vă caleașca imperială ajungând în inima pădurilor de la Tușnad și pe împărat coborând pentru o gură de aer proaspăt. Respiră adânc și închide ochii… imaginându-și, la rându-i, prânzul savuros pe care îl va lua curând… Nu-i așa că vi s-a făcut și vouă poftă? Să gătim, atunci!
Piept de gâscă preparat ca la Tușnad sau Tusnád libamell
Reţeta presupune să ai la dispoziţie următoarele ingrediente: 1,5 kg de piept şi picioare de gâscă, 150 ml ulei, tarhon, cimbrişor, piper, sare, paprika, usturoi, seminţe de chimion, o linguriţă de făină, 200 ml smântână, 700 g varză murată, 50 g şunculiţă afumată, două cepe, o roşie, un ardei verde.
Carnea se curăţă şi se asezonează cu sare şi piper, după care………………
Vezi instructiunile de preparare pentru Tusnád libamell AICI
Acest text este un fragment, continuarea o puteți citi la linkul adăugat, și face parte din parteneriatul GastroArt.ro cu site-ul CARNETE. Vă mulțumim pentru înțelegere!
Cozonacul și pasca – o istorie, câteva etimologii și mai multe rețete