Se spune despre vin că este „sângele Domnului”. Iată de ce îl vom folosi și în bucate, zilele acestea, pentru a ne împărtăși de el. Săptămâna Luminată stă sub semnul luminii şi prima slujbă din această săptămână începe prin cuvintele ”Veniţi de luaţi lumină”. Hristos iese din mormânt învăluit în lumina cea sfântă a Dumnezeirii Sale. Din noaptea Învierii şi pana la Înalţarea Domnului la cer, în Biserică se cântă ”Luminează-te, luminează-te, noule Ierusalime, că slava Domnului peste tine a răsărit”, prin noul Ierusalim făcându-se referire la Ierusalimul cel veşnic.
Semnificațiile acestor zile nu sunt nici ele întâmplătoare. Cea dintâi dintre zile este Lunea Albă sau Lunea Curată. Este ziua în care se deschid Porțile Raiului și ale iertării. Iar ziua aceasta are și ea rețetele ei.
Tradiția spune că trebuie să stropești casa cu aghiazmă și să dai de băut la rude. În unele locuri din țară se merge cu „udatul” sau stropitul – în funcție de zonă, stropitul se face cu apă sau cu parfum și sunt stropite doar femeile și copiii, sau doar tinerii se stropesc între ei, după cum e obiceiul.
Rețeta pe care v-o oferim azi este cea de Așchii cu vin
Ai trebuință de: 200 g făină, 4 galbenușuri, o lingură de zahăr pudră, o linguriță de oțet, 50 ml vin, sare, 200 g untură.
……………….
Vezi instrucțiunile de preparare AICI
Acest text este un fragment, continuarea o puteți citi la linkul adăugat, și face parte din parteneriatul GastroArt.ro cu Radio România Antena Satelor. Vă mulțumim pentru înțelegere!
Cozonacul și pasca – o istorie, câteva etimologii și mai multe rețete
Cozonaci adevăraţi Moldoveneşti / Maria general Dobrescu (rețetă din 1927)