Supa de naut

Supa de nohot – Ecaterina Steriady (rețetă din 1871)

Supa asta – ca toate supele, de altfel – e delicioasă și parfumată. Inedită, ai zice, pe plaiurile românești, se va dovedi a fi neaoșă, parte a unei tradiții ce trebuie recuperată.
Rețeta zilei de azi ne trimite departe, in trecutul culinar al unei Românii savuroase. Și chiar dacă ingredientul la care o să facem referire azi vi se pare exotic, străbunicile noastre obișnuiau să gătească cu el, prânzuri gustoase și sățioase pentru familiile numeroase.
Ne-am obisnuit sa asociem nautul cu gastronomiile Orientului. Era insa o vreme in care acesta – ca si alte leguminoase uitate ori alungate de prin bucatariile noastre – se gaseau in orice gospodarie de om bun, fie la sat, fie in mahala.
Marturie ne stau si retetele din „coprinsul” intaielor noastre carti de bucate. in „Buna menajera” a Ecaterinei Steriady (colonelu), publicata la Galati in 1871, aflam reteta de Supa de nohot. Sau naut…
(Iertată fie-ne aplecarea spre cuvântul frumos curgător al cărții vechi… căci ce urmează nu e decât preluarea, până la ultima sintagmă, a rețetei vechi de un secol și mai bine, așa cum a redactat-o Ecaterina Steriady, gălățeanca, în acel sfârșit de veac XIX, când cărțile românești de bucate începeau a dospi!).
Supa de nohot (rețeta din 1871)
Luati jumatate de oca de nohot si puneti-l intr-un vas de cu seara, puneti un tifon subtire peste vas, puneti putina cenusa si umpleti vasul cu apa rece, sa stea vasul pana a doua zi.
Spalati-l intr-o apa, curatati-i pelita de deasupra si puneti sa fiarba, iar de nu va fierbe nohotul bine, pisati-l intr-o piulita, dati-o prin sita. Apoi aveti apa calda, faceti o supa cu o ceapa prajita in untdelemn, taiata marunt, apoi pune si …….
Vezi instrucțiunile de preparare AICI
Acest text este un fragment, continuarea o puteți citi la linkul adăugat și face parte din parteneriatul GastroArt.ro cu RADIO ROMÂNIA ANTENA SATELOR. Vă mulțumim pentru înțelegere!
https://gastroart.ro/2017/04/02/kugelhopf-ul-casei-bacalbasa-reteta-de-pasti-din-1934/
https://gastroart.ro/2017/03/30/cartea-de-bucate-mariei-maurer-la-aniversara/

Scroll to Top