Bors romanesc

Borș românesc (rețetă din Oltenia sudică)

Bors romanesc am zis, bors romanesc gatesc! Sa nu-mi ziceti ca nu v-am spus! N-am sa ma las intimidata, sa schimb numele borsului, numai pentru ca eu l-am aflat, intr-una dintre perindarile mele prin tara, in Oltenia sudica, in lunca Dunarii. Ar fi putut sa-i spuna bors oltenesc, la fel de bine. insa numele i-a fost ales din alte considerente: sa nu se-ncurce borsul nostru cu cel… bulgaresc. Pentru ca pe-acolo familiile de olteni sadea au primit cu drag in mijlocul lor neamuri de bulgari refugiate peste Dunare, intr-o iarna in care apa fluviului inghetase de se putea trece usor peste el, fara pod.
Asa mi-a zis o data, demult, o femeie vrednica al carei nume, din pacate l-am uitat. Dar bine ca nu uitai si reteta de bors romanesc, ca doar de ea avem nevoie acum, la ceasurile diminetii!
Cu o zama calda in stomac, poti sa tii linistit ziua toata… obisnuia sa-mi zica arhimandritul unui schit de prin alta parte de tara romaneasca, haaat, tocmai de la Saharna, sapata in malul de piatra al Nistrului. Acolo, cucernicii parinti nu-si incep ziua cu „alta-ceva” decat cu un blid mare de bors (romanesc si-acela), ca sa poata sa tina toate ascultarile de peste zi. Obiceiul nu-i departe, de fapt, de cel al taranului roman de odinioara, din orice colt de Romanie era el!…
Si-acum, ca am stabilit ca niciodata nu e prea devreme pentru o lingura de bors (romanesc), sa purcedem la gatit, dupa vechea reteta:

Bors romanesc (rețetă… oltenească)

Ai trebuinta de: 500 g piept de vita, 1 os mare, cu maduva, 1-2 litri supa de carne, 2 cepe, 1 morcov, 1 felie varza, 1 radacina de patrunjel, 1 sfecla rosie, 1 pastarnac, 1 telina, 4-5 cartofi, 1 litru bors, sare, piper boabe, 1 cana de smantana, foi verzi de leustean, marar, patrunjel, telina, 3 patlagele rosii (merge si bulionul, 2 linguri).
……………..
Vezi instrucțiunile de preparare AICI
Acest text este un fragment, continuarea o puteți citi la linkul adăugat și face parte din parteneriatul GastroArt.ro cu RADIO ROMÂNIA ANTENA SATELOR. Vă mulțumim pentru înțelegere!
https://gastroart.ro/2017/04/29/mititeii-romanesti-legenda-reteta/
https://gastroart.ro/2017/04/02/kugelhopf-ul-casei-bacalbasa-reteta-de-pasti-din-1934/

Scroll to Top