ActualRecomandare

Varza roșie versus varza albă!

Varza roșie conține până la opt ori mai multă vitamina C decât varza albă, care are un conținut de vitamina C mai mare decât portocalele, iar pigmenții care-i dau culoarea roșie îi conferă un rol foarte important ca medicament.

Varza roșie conține de câteva ori mai multe vitamine decât surata sa verde-alburie, iar punctul forte al acestei legume este constituit de bogăția de pigmenți care îi dau culoarea purpurie-violacee și care au un efect de stimulare a imunității, antitumoral și antioxidant extrem de puternic.

Pentru efectele ei terapeutice este indicat a se consuma în stare crudă, sub formă de salată sau suc, și murată. Studii statistice recente arată că la populațiile care consumă multă varză murată,  rata anumitor forme de cancer este mult redusă, ceea ce sugerează faptul că o parte din vitaminele și antioxidanții din varză se păstrează într-un procent semnificativ, în urma murării.

Fiind de câteva ori mai bogată în vitamina C decât portocalele și multe substanțe cu efect antioxidant, varza roșie este un adevărat medicament imunostimulator.

Cu ajutorul său sunt prevenite răcelile, infecțiie bronșice, pulmonare și urinare recidivante, dar pot fi tratate și infecțiile deja instalate. Pigmenții pe care îi conține blochează replicarea virușilor gripali, dar și a celor care produc hepatita sau herpesul. Persoanelor care iau antibiotice de sinteză li se recomandă și varza roșie murată, pentru restabilirea florei tubului digestiv și pentru contracararea efectului imunosupresor al acestor medicamente. În caz de febră este indicat sucul de varză roșie.

Varza roșie este un adjuvant împotriva mai multor tipuri de cancere, precum cel gastric, uterin, cel de sân, intestinal sau de piele. Studiile făcute arată că o cură cu suc proaspăt de varză roșie, din care se bea câte un litru pe zi, contribuie la stoparea și chiar intrarea în remisie a diferitelor forme de cancer, care afectează stomacul, dar și cavitatea bucală. Această acțiune antitumorală se datorează pigmenților și sulforafanilor din varza roșie. Însă mai există o substanță, un aminoacid conținut de varza roșie, numit glutamină, care stimulează refacerea, creșterea și dezvoltarea normală a celulelor.

În varza murată se găsesc așa-numitele „bacterii prietenoase”, care combat constipația, prin reglarea florei intestinale. Apoi, varza murată este bogată în fibre alimentare, de unde și efectul ei de „mătură” a colonului, din care extrage prin absorbție toate reziduurile și apoi ajută la eliminarea lor. Datorită proprietăților laxative și diuretice este recomandată și în curele de slăbire.

Consumul de varză roșie sub formă de salată este un tratament tonic extraordinar pentru sistemul muscular și pentru sistemul nervos. Bogată în vitamine și în minerale, conținând substanțe cu efecte stimulatoare pentru sistemul nervos central, fitohormoni, care intensifică procesele de regenerare din organism, varza roșie are efect adaptogen și anti-oboseală. Antocianii, adică pigmenții roșii din această varietate de varză, fac adevărate miracole în prevenirea și în combaterea degenerării celulelor din sistemul nervos central.

Alergia poate fi prevenită de o cură cu salată de varză roșie crudă sau murată, pe timpul iernii. Bogăția de vitamina C și de antioxidanți din această legumă ajută la reglarea reacției sistemului imunitar, la interacțiunea cu factorii externi.

Mulți dintre noi merg la cumpărături și se întorc acasă cu plasele pline de cutii și caserole de alimente pre-gătite, uitând parcă de legumele sănătoase din piață. Să fie oare comoditatea pericolul nr.1 în calea unei alimentații corecte și gustoase?

Varză roșie călită cu mere – rețeta din Țara Făgărașului

Share:

Leave a reply

many kinds of best quality replica watches.

richard mille replica