Mititeii lui JC HIntescu

Cărnăței fără mațe (J.C. Hințescu – cca 1877)

J.C. Hintescu este unic în peisajul cărților de bucate românești. Sasul din Șcheii Brașovului, dintr-un Ardeal aflat între granițele Austro-Ungare, publică două cărți de bucate – „Bucătăreasa națională” și „Cea mai nouă carte de bucate a bucătăriei române, franceze, germane și maghiare” -, amândouă în limba română, amândouă într-o epocă în care nici dincoace de munte nu aveam încă suficiente apariții editoriale de gen. Mai mult decât atât, cărțile lui sunt dedicate dintru început românilor, dacă ne gândim că ele sunt publicate cu listă de prenumeranți (preplătitori), din toate teritoriile locuite de români și afle în granițele României (mici și în curs de afirmare a independenței), dar și în granițele a trei mari imperii – austro-ungar, rus și otoman. Între rețetele adunate în paginile celei de a două cărți, vreo 600, o găsim și pe aceasta:

Cărnăței fără mațe (rețeta lui J.C. Hintescu)

Toci carne de vacă și tot atâta carne de porc crudă cât se poate de mărunt, o sari și dres îi dai ardei, amesteci în ea slănină afumată, care o tai bucături cubice. Apoi faci din aceasta cărnăței de un deget de lungi, îi frigi în unsoare cu ceapă și torni preste ei până se frigă, de mai multe ori câte puțină supă și apoi îi dai la masă cu legumă sau cu muștariu.
________
Rețetă din volumul lui J.C. Hințescu – „Cea mai noua carte de bucate a bucătăriei române, francese, germane și maghiare. Recetele a găti în modul cel mai potrivit toate bucatele de carne, pesce, zarzavaturi și aluaturi, supe, sosuri, fripturi, sălături, compoturi, prăjituri și cofeturi, smântânuri, catarigiuri, esențe, șodouri, gelatine, înghiațaturi și beuturi foarte gustoase”, volum apărut la Brașov, la Frank & Dressnandt, de sub mâna meșterilor tipografi Ioanu Gott și fiul Henric.
Numele real lui J.C. Hințescu era J.C. Hintz, dar pentru cărțile publicate în limba română și dedicate prietenilor săi români – acestea două, de bucate, și Proverbele românilor, apărută în 1877 la Sibiu – preferă să își românizeze numele.
https://gastroart.ro/2017/06/10/istoria-mititeilor-carnati-fara-mat/
https://gastroart.ro/2017/05/27/mititei-strasman/

Scroll to Top