Ecaterina Steriady

Cârnăței pentru garnitură (1871 – Ecaterina Steriady (colonelu))

Ecaterina Steriady a fost cea mai longevivă autoare de cărți de bucate, înainte de Sanda Marin. Datorăm efortului ei educarea mai multor generații de tinere femei, care se pregăteau pentru a deveni soții și mame și, cum se zicea în epocă, „ministrul de interne” al familiei – cel „de externe” fiind, evident, bărbatul casei. Prima ediție a cărții sale a fost publicată în orașul de baștină, Galați, la anul 1871, pentru ca imediat după aceea, stârnind interes asupra conținutului volumului, dar și asupra sa, să i se propună o reeditare (adică încă o mie de exemplare) la București. După care seria aparițiile avea să nu se mai oprească decât la începerea Primului Război Mondial, după care gloria colonelesei avea să se stingă. Înaintea colonelesei, o altă carte de bucate avusese perioada sa de glorie (21 de ani de reeditări), cea a Mariei Maurer, de altfel, prima carte de bucate publicată la București, în anul 1847.

Cârnăței pentru garnitură – Ecaterina Steriady (colonelu)

Tocați jumătate ocă carne de râmători, una litră grăsime, cu ou, puțină coajă de lămâie, piper și sare trebuitoare, stropiți-o cu 25 dramuri vin, amestecat cu 25 dramuri de apă, lăsați-o să șază până a doua zi, atunci așterneți pesmeți pisați pe masă, formați din carnea  cea tăiată cârnați, tăvăliți-i în ou prăjit, frigeți pe grătar în grăsime și puneți pe zarzavat.
__________
Rețetă din „Buna menajeră” de Ecaterina Steriady (colonelu), apărută la Galați, Typographia Otto Bieling, strada Domnească nr. 70, anul 1871.
Ecaterina Steriady a trăit între anii 1850-1900, fiind născută în familia Malaxa, celebră și bogată, cu bine conturate tradiții balcanice (motiv pentru care întâlnim, pentru prima dată într-o carte de gen de la noi, o sumă considerabilă de rețetă de la sud de Dunăre, până-n Mediterana). Soțul său, colonelul Steriady, fusese decorat în anul 1858 cu Ordinul Stanislas. În 1861 era prefect de Ismail, funcție pe care încă o ocupa în 1871, anul apariției, la Galați, a cărții tinerei (foarte tinerei) sale consoarte. Mai târziu avea să devină administrator al Domeniilor Regale (va fi contribuit la cariera sa și faptul că Ecaterina dedică, o dată cu ediția a doua, cartea sa Principesei și apoi Reginei Elisabeta?).
https://gastroart.ro/2017/06/10/istoria-mititeilor-carnati-fara-mat/
https://gastroart.ro/2017/05/27/mititei-strasman/
 

Scroll to Top