Carnati fara piele

Cârnați fără piele (mititei) – 1915 („Cea mai nouă carte de bucate”)

Carnati fara piele (mititei). Se observă și la această rețetă din 1915 – ca și la cele din cărțile anterioare (1897 și 1908), că avem de fapt indicațiile pentru două preparate distincte.  Unul îl reprezintă cârnații fără piele, care se prăjesc în grăsime, cu adaos de ceapă și zeamă (supă de carne, dar la nevoie se putea folosi pur și simplu apă) pentru ca să nu se ardă nici carnea, nici sucul (sosul) pe care îl lasă. Avem de a face, vizual, cu niște cârnați fără maț (carnati fara piele). Tehnic, cu niște chiftele alungite. Mititeii sunt un al doilea preparat, distinct – prin tehnica de preparare, același – prin rețetă, încă o dată diferit – prin gust și prezentare. Până după primul mare război, când vom găsi în cărți o rețetă distinctă pentru mititei (dispărând, în schimb, din orice rețetar, cea de cârnați fără piele), nici ingredientele nu cele standard pe care le cunoaștem azi. De la momentul botezului lui, când jurnalistul N.T. Orășanu zis Nichipercea le zice pentru prima oară mititei, până la bucătarul regal Iosif Strasman, care-i introduce în meniurile de la Palat, sunt 50 de ani – destui pentru ca rețeta să se impună și să se fixeze și să se renunțe la denumirea carnati fara piele.

Carnati fara piele (mititei) – rețeta

Tocăm mărunt carne de vită sau de porc,  îi scoatem vinele toate și zgârciturile, le sărăm, le presărăm cu piper sau cu ardei pisat, le amestecă cu ceapă și cu seu sau slănină, dacă e carnea de porc, șoi adăogăm puțină apă rece ca să nu se facă vârtoși. După ce dăm forma cârnaților, îi frigem în grăsime, mai punând puțină ceapă și câteva linguri de zeamă, ca să nu se arză. – În tocătură se poate pune și smântână și ggălbenușuri de ouă, puțină nucșoară, vin, usturoi sau coji de lămâie. – Se întrebuințează ca garnitură la bucate sau la friptură, servindu-se cu muștar. – Mititeii trebuiesc fripți pe grătar, puși pe cărbuni foarte simplu.
Rețetă din volumul „Cea mai nouă carte de bucate întocmită după autori români și străini” de A.Șt., București, Editura Librăriei H. Steinberg, Strada Șelari 7, 1915
https://gastroart.ro/2017/06/10/istoria-mititeilor-carnati-fara-mat/
https://gastroart.ro/2017/05/27/mititei-strasman/

Scroll to Top