Prăjitură Generalul Foch – rețetă de la Casa Capșa (apud Bacalbașa)

Generalul Foch e și el unul dintre războinicii care au lăsat un semn dulce, pe Calea Victoriei din București. Ca să facem trecerea către această reţetă, să spunem că prima soţie a lui Napoleon, Joséphine de Beauharnais – Marie-Joseph-Rose de Tascher de la Pagerie (1763-1814) – a fost, înainte de aceasta, pentru scurtă vreme, iubita lui Lazare Foch, general al Revoluţiei franceze. Însă nu despre acest Foch va fi vorba mai departe, ci despre cel care avea să fie cunoscut drept „mareşalul Foch”. Ferdinand Foch (1851-1929), ofiţer superior francez, mareşal al Franţei, Marii Britanii şi Poloniei, şi-a început cariera militară ca infanterist, în războiul franco-prusac din 1870.
Din 1895 a devenit profesor de istorie şi tactică militară la Şcoala Militară Superioară şi apoi a fost comandantul Şcolii de Război, între 1907-1911. S-a remarcat, de asemenea, în primul război mondial, în 1918 fiind comandantul suprem al Frontului de Vest şi gratulat cu titlul de „Generalissime”. S-a spus despre el că posedă „cea mai originală şi subtilă minte din armata franceză”. Este îngropat la Domul Invalizilor. Numele lui a fost dat unui bulevard, unui port-avion, unui oraş din Africa de Sud, unei insule şi… unei prăjituri, care a fost creată la Casa Capşa, în Bucureşti (ca şi prăjitura „Joffre”, dedicată unul alt general francez, Joseph Joffre).

Prăjitura Generalul Foch – rețetă de la Casa Capșa (apud Bacalbașa)

Cantităţi: 200 g de unt, 200 g de zahăr, 400 g de făină, 100 g de stafide, 8 ouă, 200 g de fructe zaharate, lichior.
Prepararea: Se freacă untul cu zahărul pisat până devine ca o spumă. Se adaugă treptat două ouă întregi şi 4 gălbenuşuri în plus; se adaugă şi făina, apoi fructele, zahărul, stafidele şi, la urmă, 6 albuşuri bătute spumă. Se tapetează o formă cu hârtie unsă cu unt şi se dă la foc potrivit. Când e gata, se răstoarnă într-o farfurie, se taie în două, se unge cu marmeladă de coacăze şi se stropeşte cu lichior. Se taie din acest tot bucăţi rombice şi se presară zahăr pisat peste ele.
Rețetă din volumul „Dictatura gastronomică” de Constantin Bacalbașa, ediția din 2009, Editura Cartex, îngrijită, prefațată și copios adnotată de Simona Lazăr
https://gastroart.ro/2017/07/28/napoleon-joffre-foch-despre-prajituri-si-razboinici-sau-istoria-din-farfurie/

Scroll to Top