O rețetă din douăsprezece! Am ales, firește, pe cea a unui geniu gastronomic din veacul al XIX-lea: Gouffe!
Prăjitura Napoleon, reţeta lui Gouffe – apud Bacalbașa
Curăţaţi, spălaţi şi uscaţi o livră (453,59 grame*)) de alune. Striviţi-le într-un mojar, amestecaţi-le apoi cu un albuş de ou, pentru a le împiedica să devină uleioase. Când sunt bine fărâmiţate, adăugaţi: o livră de zahăr tos, o jumătate de livră de unt, o livră şi un sfert de făină, un praf de sare, coaja răzuită de la o lămâie.
Amestecaţi-le cu 12 gălbenuşuri până când totul devine o pastă mai consistentă. Apoi lăsaţi compoziţia să se odihnească timp de o oră. Pasta se va întinde cu sucitorul, astfel încât să aibă o grosime de 3/16 inci (1 inci = 2,54 cm), apoi tăiaţi rotunduri de 5 inci şi jumătate, pe care le puneţi la copt în cuptor într-o tavă. Când capătă o nuanţă aurie le scoateţi şi le finisaţi cu aceeaşi formă rotundă, astfel încât să aibă marginile fine.
Când se răcesc, puneţi-le una deasupra celeilalte, aşezând la mijloc gem de caise şi jeleu de smochine. Când toate piesele sunt lipite, aranjaţi marginile cu ajutorul unui cuţit şi ungeţi prăjitura şi pe dinafară cu gem de caise. Dintr-un aluat ca acela pentru gogoşi, realizaţi 12 beţişoare groase de 1/8 inci, pe care le răsuciţi. Apoi, cu ajutorul unui cuţit cu tăiş special, puteţi să vă folosiţi imaginaţia realizând modele, pe care apoi să le puneţi la copt. Presăraţi zahăr deasupra lor.
Când sunt gata, se folosesc la decorarea prăjiturii, care apoi se serveşte.**)
*) Pentru cei care se întreabă cum se pot cântări 453,59 grame am răspunsul pregătit – nu gramele erau unitatea de măsură, ăn vremea lui Gouffe, ci livra, pentru care existau greutăți etalonate (sic!).
**) Și de data asta am apelat la impunătorul tom culinar al lui Constantin Bacalbașa, republicat în 2009 de Editura Cartex, într-o ediție îngrijită. prefațată și copios adnotată de Simona Lazăr
https://gastroart.ro/2017/07/28/napoleon-joffre-foch-despre-prajituri-si-razboinici-sau-istoria-din-farfurie/