Potcoave de crap? Adică… s-or potcovi crapii cei dolofani cum se potcovește… oul de Paște? Sau e vreo altă istorie (nespusă până azi) la mijloc? Asta numai dumneaei Kera Calița ne poate desluși (Gastro Art)
Se spun multe despre păcatele bucureștenilor, cum că ar fi zavergii, căuzași, dedați lenii și clevetirii, și mult plecați spre cele ale gâtlejului și ale pântecului.
Cine poate să știe de-i drept, dar mărturii din vechime avem: cum petreceau în jurul unei mese întinse de pește, că era burtă de crap saramură, că era crap pescăresc, iahnie de crap, crap rasol, crap cu ceapă, crap în aspic, crap plachie, crap cu vin negru, crap Alsacian, crap cu ciuperci, crap umplut, ei turuiau și sporovăiau în timp ce turnau pe gușter adecă pe gât vinuri albe de la așezămintele Vrancei.
Potcoave de crap (saramură)
Pentru saramura din potcoave de crap, tăiau în rondele peștele cântărit la 7-8 kg, galben la culoare cu urechile roșii cu ochii bombați și strălucitori, îl sărau și îl așezau pe grătarul încins lângă legumele plăcut mirositoare: ardei capia, ardei gras, ardei iuți de culoare rosie și verde, ceapă albă, roșii întregi și usturoi cu căței mărișori.
Bucătarii, oameni pățiți, în timp ce întorceau fără primejdie potcoavele la focul neadormit, într-un vas clocoteau apă cu sare, boia dulce, două căpățâni de crap pentru un gust plin de aromele pătrunjelului tocat, piperului boabe și ardeiului iute………………………..
Vezi instrucțiunile de preparare AICI
Acest text este un fragment, continuarea o puteți citi la linkul adăugat și face parte din parteneriatul GastroArt.ro cu blogul „KERA CALIȚA”. Vă mulțumim pentru înțelegere!
Keracalita.ro este unul dintre acele bloguri în care sfaturile bucătăricești se împletesc cu istoria și cu povestea bine ticluită, precum trei fâșii de aluat bine dospit din care gospodina pregătește colacul cel ochios al nunții.
https://gastroart.ro/2017/09/05/bucate-de-demult-fazanite-kera-calita/