Bucate de demult, pe gustul cititorilor de-acum întocmite de dumneaei Kera Calița.
Vornic al Câmpulungului Bucovinei, Toader Călmașul și-a purtat al doilea fecior, Ioan, la școala latinească a Lvovului și l-a împins pe drumul plin de pericole, strălucire și aur la Înalta Poartă.
Aproape bătrân, Ioan Toader Calimachi este miluit domn al Bogdaniei, și cu toate uneltirile boierilor Cantemirești se așează pe tron la Ieși în toamna lui 1758.
Mai cu voie, mai fără voie, boierul Balș împreună cu alții de teapa lui, un Costachi, un Sturdza, un Buhuși, ba chiar și șturumbaticul de Ioniță Cuza, s-au inchinat adânc în fața domnului și i-au adus ca dar fazani vânați în pădurile moșiilor lor. Masa s-a întins cu desfătăciune iar Vodă Calimachi a făcut pace și înțelegere cu boierii potrivnici.
Bucate de demult: Fazani cu sos de coacăze și gălbiori opăriți
Slugile palatului și-au așezat un fel de comănace pe cap și cu iuțeală au pus la fazendat pentru o zi și-o noapte 12 fazani într-un baiț cu ceapă, morcovi, pere, mere, oțet, vin roșu, foi de dafin, piper boabe și o mulțime de bobițe de enibahar. La cuhnie, alți servitori în șalvari după moda turcească, trebăluiau la sosul din zahăr ars pe care l-au stins cu oțet dulce, l-au dat în fiert cu vin roșu vechi și au turnat păstăi de vanilie, murmurând un cânticel, și l-au fiert până au prins grosimea mierii de albine.
Vezi instrucțiunile de preparare AICI
Acest text este un fragment, continuarea o puteți citi la linkul adăugat și face parte din parteneriatul GastroArt.ro cu blogul „KERA CALIȚA”. Vă mulțumim pentru înțelegere!
Keracalita.ro este unul dintre acele bloguri în care sfaturile bucătăricești se împletesc cu istoria și cu povestea bine ticluită, precum trei fâșii de aluat bine dospit din care gospodina pregătește colacul cel ochios al nunții.
https://gastroart.ro/2017/09/03/potcoave-de-crap-saramura-kera-calita/