Cum a fost la „Festinul Brâncovenesc”

A fost fabulos. Mâncarea foarte gustoasă, rețete inedite, povești și prezența unor prieteni la care țin mult.
Pentru cei care nu știu despre ce vorbesc aici să afle că vineri, 30 martie, am lansat împreună cu Asociația pentru Restaurarea Gastronomiei Românești (ARGR) o serie de evenimente gourmet cu meniuri inspirate din vechile noastre cărți de bucate.
Toată povestea a avut loc la Zahanaua Gastronomică Zexe din strada Icoanei nr. 80, cel mai premiat local de profil de la noi. Tot acolo o și repetăm, bilunar, cu tematică similară.
Ce facem de fapt?
Împreună cu Chef Amalia Consulea și cu Alexandru Consulea, președintele ARGR, recitim cărțile noastre vechi de bucate, identificăm, negociem, tratăm, punem la cale, dezbatem și scoatem la iveală meniuri fabuloase cu mâncăruri uitate și pe nedrept evitate de rețetarele noastre.
Primul eveniment – Festinul Brâncovenesc a fost inspirat din volumul „O lume într-o carte de bucate, manuscris din epoca brâncovenească”, de Ioana Constantinescu, cu un studiu introductiv de Matei Cazacu, o colecție de rețete atribuite postelnicului Cantacuzino care au văzut pentru prima dată cerneala tipografică abia în 1997, la editura Fundației Culturale Române – actualul ICR. Din cele aproape 300 de rețete am ales un meniu pe bază de vițel, cu note clare de zahana.
Lăsăm fotografiile să vorbească de la sine și vă așteptăm pe 20 aprilie a următorul eveniment al seriei.

Cheftele din ficat de vițel cu pătrânjei, sămânță de molotru și stafide, fripte-n unt și servite cu zeamă de carne dreasă cu erburi mirositoare și agrișe
Cheftele din ficat de vițel cu pătrânjei, sămânță de molotru și stafide, fripte-n unt și servite cu zeamă de carne dreasă cu erburi mirositoare și agrișe
 
Creeri de vițel dați în undă tăvăliți în gălbenări de ou bătute amestecate cu erburi mărunte frecate, prăjite mai apoi și date la masă cu ostropel verde din foi de pătrânjel, vârfuri de spănaci, măcriș și izmă pisate cu migdale și oțet
 
Piept de vițel nădușit în zeamă de carne și vin alb aromată cu piper, cuișoare și nucșoară servit cu garnitură de napi călugărești tăieți, cucunari, prune și vișine uscate
 
Pere și gutui fiarte cu vin și zahăr pisat, cuișoare și scorțișoară întreagă alături de spumă oauă cu migdale și must de naramză

Despre ARGR

Asociaţia pentru Restaurarea Gastronomiei Romaneşti îşi propune redefinirea gastronomiei româneşti ca element al patrimoniului naţional şi reintegrarea acesteia în circuitul valorilor europene.
Gastronomia este parte integrată și importantă din identitatea unei națiuni iar sintagma „societatea într-o farfurie” este invocată ca definitorie de către sociologi și antropologi.
Activitatea ARGR se concentrează pe descoperirea și valorificarea tezaurului gastronomic românesc ca parte a patrimoniului imaterial național.
Cercetarea gastronomiei românești autentice/tradiționale este un domeniu mai deloc frecventat de instituțiile abilitate. Cele mai impresionante rezultate de resort se datorează unor persoane pasionate și nu au fost până în prezent centralizate și supuse unor analize riguroase.
ARGR este o inițiativă privată înființată cu scopul de impulsiona cercetarea în domeniu și de a promova mâncarea românească atât pe teritoriul țării cât și în afara granițelor României.
ARGR este o organizaţie nonprofit înființată în 2014 având ca membri fondatori pe Amalia și Alexandru Consulea, proprietarii restaurantelor Zexe, ultimul având și funcția de preşedinte executiv.
https://gastroart.ro/2018/02/12/despre-bob-fava-beans-o-explicatie-a-disparitiei-din-bucatele-traditionale-si-cateva-retete-de-la-apicius-la-radu-anton-roman/
 

Scroll to Top