Nimic mai gustos și mai frumos ca o farfurie cu un preparat care nu numai că arată foarte bine dar are și o poveste, spunem noi, fascinantă. Bonduelle România ne-a provocat să gătim și să povestim, adică fix ceea ce ne face cea mai mare plăcere. Chef Vasile Nicolae, fotograful Elena Răduță și jurnalistul Cosmin Dragomir vă prezintă o serie de rețete în AND-ul cărora se învârtoșează istoria și bunul gust.
Paternitatea rețetei de tort cu morcovi este disputată de mai multe gastronomii, dar dat fiind faptul că originile nu sunt deloc clare prăjitura a intrat în rețetarul european fără o dată și un loc precise ale inventării ei. Se speculează că ar fi apărut în Epoca Medievală, pe când zahărul era extrem de scump și oamenii s-au folosit de dulceața naturală a morcovilor. Cea mai veche rețetă consemnată datează din 1827, din cartea „Arta bucătăriei franceze” a lui Antoine B. Beauvilliers, tipărită la Londra. O rețetă similară, a fost publicată tot ca în aceeași ani și în Elveția. Prăjitura cu morcovi a devenit populară după ce a fost introdusă în rațiile soldaților din Al Doilea Război Mondial.
Ingrediente pentru 6 persoane:
Blat:
morcovi tineri extra-fini Bonduelle la conservă – 600 de g
ulei – 10 ml
zahăr – 120 g
ouă – 2 buc.
bicarbonat – 3 g
făină – 160 g
scorțișoară – ½ linguriță
esență de migdale – o fiolă
miez de nucă – 100 g
zeamă de lămâie – o linguriță
sare
Cremă:
cremă fină de brânză – 500 g
iaurt de capră – 200 g
zahăr pudră – 50 g
lichior de portocale – 30 ml
Pasăm morcovii până capătă consistența unui piure pe care îl înglobăm într-un aluat compus din ulei, zahăr, ouă, un praf de sare, bicarbonat stins cu zeamă de lămâie, făină, scorțișoară și esența de migdale și miezul de nucă copt și pisat. În cazul în care sunteți alergici sau nu vă plac ultimele trei ingrediente le puteți omite sau înlocui cu alte arome. Preîncălziți cuptorul și lăsați aluatul timp de 18 minute la 170°.
Crema se face omogenizând iaurtul, crema de brânză, zahărul pudră și lichiorul de portocale.
Pentru glazură am folosit morcovi tineri extra-fini Bonduelle la conservă pasat cu smântână și scoțișoară. Pentru decor am ales un aluat fraged obținut din făină, unt și pudră de roșcove (opțional) și morcovi sotați în unt, flambați cu lichior de portocale și flori comestibile.
Poftă bună!
Serviți ca în imagine ori cum doriți dumneavoastră. Vă recomandăm un vin alb, un Ammos Blac de la Crama Histria. Mulțumim Selgros pentru ingrediente și Microgreens pentru microplante.