Se tot bate monedă de câțiva ani pe necesitatea de împrospătare a bucatelor noastre tradiționale. Se folosesc termeni din ce în ce mai inventivi după ce revizitare, reinterpretare ori modernizare au devenit uzați până la clieșeizare. E un trend început de niscaiva pioneri iar eu îl pun în capul listei pe Chef Nico Lontras, care, de curând, a căpătat proporțiile unui proiect gastronomic de țară.
Se vorbește din ce în ce mai mult despre, inevitabil și din ce în ce mai prost, dar așa se întâmplă când cantitatea dovedește calitatea. Putem avea o bucătărie modernă fără să alterăm gustul autentic? Putem găsi modalități prin care ciolanul nostru cu fasole să facă cu ochiul și unui parizian pierdut prin Centrul Istoric? Putem să pricepem că midiile de Marea Neagră chiar au un potențial extrordinar. Să ne folosim de sezonalitate, de producătorii mici de pe lângă noi, de brânzeturile pe cale de reapariție? Modernitatea nu exclude tradiționalismul și nici nu îl înlocuiește în consum. Oferă o alternativă și, după cum putem observa în ultimii ani, una câștigătoare aducătoare de clienți și profit. Putem vinde și ciorbă de lobodă, și praz cu măsline și cremă de mălai cu cârnați din Criț și brânză de la Preoțescu împreună cu Microgreens de la Cristi Tudor. Putem să o facem mai simplu sau putem să ne încumetăm la fine dinning. Fiecare după cum îl duce mintea și puterile.
Despre aceste încercări este această carte: Gastronomie românească de secol XXI – un demers al prietenilor mei Cezar Ioan și Adriana Popescu de la vinul.ro sprijiniți de Serve și Selgros. O colecție de preparate, chefi și povești ce are la bază gastronomia tradițională românească și specificul local, fie că suntem la Râmnicu Vâlcea sau Sulina.
Știu și am urmărit proiectul încă din fașă, oarecum s-a născut sub ochii mei, firesc, în lungile discuții despre potențialul culinar autohton, la beri și sticle cu vin, înainte și după Congresul Național de Gastronomie și Vin pe care l-am organizat alături de ei și Nico Lontras & Johnny Șușală sau de serile cu preparate românești reinterpretate de la HoReCa School sau de, sau de. Am stat destul de mult de vorbă despre acest proiect în timp ce el punea carne pe sine ?
Vă recomand acest album culinar, atenție nu e o carte cu rețete, e un op de concept, un volum cu idei și povești, ce nu ar trebui să lipsească din biblioteca oricărui pasionat de gastronomie, fie românească, fie mondială. Îi felicit pe toți cei care au contribuit la acest efort. PS: preparatele lui Vasile Nicolae sunt concepute după rețete vechi furnizate de mine 🙂
Și am o veste bună: el poate fi comandat la adresa cosmin.dragomir@gastroart.ro – 75 de lei plus transport curier sau împreună cu prima carte a editurii GastroArt – : „Bucătăria română. Carte coprinzătoare de mai multe rețete de bucate și bufet 1865” de Christ Iónnin ediție îngrijită și adnotată de Simona Lazăr la prețul de 105 lei cu transport inclus oriunde în țară. Nu ezitați!
Romanian Gastronomy in the XXI Century
Un atractiv fotoalbum bilingv (româna-engleză) cu “mărturii gustative” despre România culinară contemporană. Colecție de amintiri și totodată ghid pentru turiști și localnici deopotrivă, de pe tot cuprinsul țării.
O premieră (inter)națională care pune România în lumina binemeritată, rezultatul unei documentări de echipă (Vibul.ro) care a totalizat zeci de mii de kilometri și sute de întâlniri cu profesioniștii din domeniul gastronomiei, turismului și culturii contemporane.
160 pagini full color
format 20 x 20 cm
aproximativ 70 de locații din toată România
https://gastroart.ro/2018/05/15/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-prima-carte-editurii-gastroart/