Povestea singurilor producători de țesturi din țară

Cosmin Dragomir Actual Harta pâinii Main article Pâine Produse recomandate Rețete

ȚEST, țesturi, s. n. 1. Obiect de lut ars sau de fontă de forma unui clopot, cu care se acoperă pâinea, mălaiul etc. puse la copt pe vatra încinsă. 2. (Pop.) Carapace de broască țestoasă. – Lat. *testum. (Dex 2009, via dexonline.ro)

Ca moldovean dezrădăcinat din Focșani, stabilit în București, am descoperit țestul  foarte târziu, prin diferite cărți, și mult mai târziu am și văzut unul prin Oltenia. Bunica prietenei mele, din Balaci, Teleorman la graniță cu judențele Argeș și Giurgiu, face în continuare aceleași pâini plate, rotunde, specific țestului, dar la cuptor electric. De singurii producători de țesturi din România am aflat, în august 2018, de la amicul Doru Panaitescu (salut, Doru!). Pentru mulți alții, țestul este strâns legat de mâncărurile de la bunicii din Munenia și Oltenia. Povestea lui nu avea cum să lipsească din proiectul Harta Pâinii, așa că vă prezint un interviu cu George Dumitru, unul dintre asociații de la testuripaine.com, singurii producători de țesturi din țară.

În primul rând ce e țestul și de ce țest și nu altceva?

Testul este un cuptor mobil sub forma de clopot, confectionat din argila rosie si balega de cal. Este folosit in special pentru coacerea painii. Painea coapta in test are un gust unic si un miros specific.  Pe langa paine, la test se pot prepara si alte tipuri de mancaruri: pizza, pui la test, tocanite, etc.

De ce test si nu altceva? Pentru ca am descoperit aceasta oportunitate in momentul in care bunicii mele i s-a spart testul din vatra si nu mai avea cine sa ii faca altul. Atunci am descoperit oportunitatea: de a face mai multe pe care sa le pot vinde si altor persoane care nu si le pot face personal. Mai mult decat atat, am copilarit langa test, toata copilaria mea am mancat paine la test si cunosteam foarte bine produsul.

Ce are special pâinea la țest, ce mai poți găti la țest?

Painea la test se remarca printr-un gust si un miros aparte, specific. Gustul si mirosul sunt date de test si nu pot fi inlocuite de alte tipuri de cuptoare. Desigur, aici vorbim de testul clasic realizat din argila rosie si balega de cal, nu vorbim de alte variante inlocuitoare cum ar fi testul din janta de mașină-nu recomand utilizarea acestor dispozitive.

Este țestul un element principal al identității culinare locale din Muntenia-Oltenia?

Este doar din privința utilizării mult mai frecvente a acestuia în aceste locuri, însă testul se utilizează pe întreg teritoriul României și nu numai. Dacă studiem puțin istoria acestui produs, putem observa ca el se regăsește și în alte tari europene: Grecia, Italia, Germania, etc.

Cum sunt pâinile făcute astfel, am observat o formă ușor diferită, spre lipie.

Da, într-adevăr asa este. Pâine la test nu se face foarte groasa (aproximativ 2 degete grosime aluatul iar aproximativ 3 degete grosime când este coapta).

Pâinea la test nu se poate foarte groasa deoarece spațiul de coacere al testului nu este foarte mare, de la 11-12 cm la testul cel mic pana la 15-17 cm la testul cel Mare (dimensiune acestor produse sunt măsurate și prezentate pe site-ul oficial: Www.TesturiPaine.com)

În sudul României, pare de influență bulgară, se ung pâinile cu roșie ….

Da. Painile unse cu roșii au o aroma aparte și un miros specific. Mai mult decât atât, ii oferta un aspect rumen foarte frumos. Pâinea mai poate fi unsa cu ou sau chiar cu apa!

Ce înseamnă un astfel de business, bănuiesc că nu reușești să îți achiți facturile 😊?

Nu este o activitate din care sa iasă prea mulți bani.  Câștigul este unul mic, însă la cererea și incurajarea multor persoane facem eforturi sa mai oferim aceste produse mai ales ca suntem singurii producători de testuri din tara.

Aceasta activitate o desfășuram în timpul liber, seara după serviciu si/sau în weekend.

 

Reteta de paine in test

1 kg faina alba de grâu (indicat ar fi de tara), 400 ml apa, o lingurita de sare, 10 g. drojdie (dacii nu foloseau).

Se amesteca toata compozitia si se lasa la dospit. Se formeaza o lipie rotunda, care se unge cu ou ori cu rosii coapte sau suc de rosii.

Se înteapa cu furculita si se introduce sub testul încins. Dupa 15 minute se roteste (pentru a se coace bine peste tot), iar dupa alte 15 minute este gata. Se consuma mai ales cu brânza (la putina), sau cu pastrama de oaie facuta pe jar, vin rosu sau must …însa nu va puteti imagina ce gust are “goala”. Este considerata de mul?i ca fiind cea mai gustoasa…

This slideshow requires JavaScript.

Paine framantata cu turta

Se racaie faina lipida de pe capistearea sau lighianul in care s-a framantat anterior. Aceasta racaitura se amesteca cu malai, in cantitati inegale, mai mult malai decat faina racaita. Se pune apa si se amesteca pana se obtine un amestec omogen, dar solid (nu se pune apa in exces). Amestecul obtinut se imparte in cantitati aproximativ egale si se turtesc sub forma de o lipie avand un diametru de aproximativ 6-8 cm (cat gura de la o cana obisnuita). Lipiile formate se pun la uscat pe un tocator de lemn sau o tava, apoi se intorc dupa 1-2-3 zile pentru a se usca uniform.

Pentru a framanta aluatul se pune o turta la inmuiat cu apa calda timp de aproximativ 30 de minute. Compozitia obtinuta se amesteca cu faina framantandu-se cantitatea de aluat dorita. Se lasa timp de aproximativ 30 de minute pentru a creste apoi aluatul se pune in lighian sau in capistere pentru framantare. Se adauga apa + faina pentru a se obtine cantitatea dorita de coca. Se lasa la crescut inca aproximativ 30 de minute. Cantitatea de coca se imparte in bucati egale pentru numarul de paini dorite. Se ia o parte din coca si se intinde pentru a forma o lipie. Aceasta se lasa la crescut timp de 30-45 de minute (dupa caz). Se spoieste pe deasupra cu rosii sau ou si se inteapa usor cu furculita pe deasupra. Se baga sub testul incins apoi dupa 15 minute se ridica testu, se rasuceste painea la (180º) pentru a se coace uniform, si se mai lasa aproximativ 15 minute pentru a se coace.
Observatie: Timpul de coacere poate sa varieze in functie de cat de incins este testul !!

Câteva ponturi

Recomand pâinea unsa cu roșii lângă un pui pregătit la test, cu brânză proaspătă și ceapa verde!

“Cautam colaboratori care sa ne ajute sa ducem mai departe aceasta tradiție și acest produs”

Ce fel de țesturi faci (modele, materiale, prețuri etc)?

Din 2012 de când am început activitatea am încercat sa standardizam dimensiunile țesturilor: diametru interior, diametru exterior.

Acum producem următoare produse:

Test mic: diametru interior 30 cm, diametru exterior 40 cm, greutate aprox 13 kg, preț 150 lei

Test mediu: diametru interior 40 cm, diametru exterior 50 cm, greutate aprox 25 kg, preț 200 lei

Test mare: diametru interior 50 cm, diametru exterior 60 cm, greutate aprox 40 kg, preț 300 lei

Materiale: argila roșie, balega de cal

This slideshow requires JavaScript.

Unde cum putem să te contactăm?

Www.TesturiPaine.com

Telefon: 0766340848 / 0723769228

Facebook: https://www.facebook.com/testepentrupaine/

Mail: testepaine@yahoo.com

Care e răspunsul la cea mai frecventă întrebare pe care o primești de la clienți?

-mai confecționați testuri?

– da!

Orice altceva vrei să comunici

Cautam colaboratori care sa ne ajute sa ducem mai departe aceasta tradiție și acest produs. Orice persoana care dorește sa sa realizeze venituri suplimentare ne poate contacta la nr de telefon 0766340848. Suntem deschisi oricărui tip de colaborare atât timp cât găsim oameni motivați! 🙂

HARTA PÂINII

 

Written by

Răspundeți

Check Also
În secolul al XVII-lea tăiam sute de mii de vite pentru pastramă
Despre pastramă se tot vorbește, ba că ar fi a noastră, ba că din contra. ...