În Luna Gastronomiei Românești mai multe restaurante din București afișează meniuri speciale cu preparate autohtone

Am sărbătorit anul acesta, pentru prima dată, pe data de 6 octombrie, Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România, zi institută prin lege, după ce a fost adoptată de Parlament pe 27 martie 2019, la trei ani de la primele demersuri inițiate la Congresul Național de Gastronomie și Vin de Cosmin Dragomir (Gastroart.ro), Chef Nico Lontras (Rare Foods Services) și Cezar Ioan (Vinul.Ro).
Pentru celebrarea acestei zile, pe parcursul întregii toamne, Gastroart.Ro împreună cu mai mulți parteneri a inițiat o serie de evenimente culturale, culinare și enologice, campanii, conferințe și dezbateri despre identitatea națională. Unul dintre acestea este Luna Gastronomiei Românești, o campanie-eveniment, care are loc într-o serie de restaurante din București – sectorul 5, în primă fază, beneficiind de sprijinul Primăriei din acest sector, prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”. La invitația organizatorilor*, acestea au pregătit meniuri speciale cu preparate românești, semnalizate ca atare și disponibile pe mese, lângă meniurile a la carte, până pe data de 15 noiembrie.
Obiectivul acestei campanii este de a (re)aduce în față bucătăria românească și vinurile autohtone nu doar la toate restaurantele partenere și clienților lor, dar  în general, opiniei publice.
Preparate tradiționale populare precum sarmalele cu mămăliguță cu varză, bulzul, saramura de crap, ciorba de burtă, mititeii, fripturile, papanașii, dar și mai puțin gătite în ziua de azi pe scară largă, cum ar fi carcalatele, storceagul, rața din garniță pe păsăt se regăsesc alături de feluri cu o notă modernă fie prin adăugarea de noi ingrediente, fie în prezentare precum florile de dovlecel umplute cu urdă și sos de măsline, batogul de somn afumat în casă cu ou de prepeliță, coliva cu înghețată de colivă pusă într-un fel de  gogoașă de profiterol. Unele dintre acestea au și recomandări de vinuri de asociat.
 „Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor este un prilej perfect pentru parteneriate public-private prin care să celebrăm gastronomia românească altfel decât în fața grătarului cu paharul de tulburel în mână. Putem organiza dezbateri, conferințe, expoziții tematice, lansări de carte și multe alte evenimente. Mi-aș dori ca restaurantele să se folosească de acest pretext pentru a prezenta meniuri special concepute pentru această zi”, spune Cosmin Dragomir (Gastroart.ro), organizator al campaniei Luna Gastronomiei Românești.
„Am lansat invitația de a face parte din acest proiect-pilot proprietarilor și chefilor restaurantelor bucureștene nu numai românești, ci și cu diferite specificuri și ne bucură că mai mulți au înțeles scopul și utilitatea inițiativei răspunzând pozitiv acestui demers. Pe  măsură ce tot mai mulți chefi și proprietari de restaurante vor să promoveze gastronomia românească, sunt convinsă că putem face încă un pas de repunere a ei pe harta valorilor noastre culturale. Este un beneficiu pentru toată lumea: sunt aduse în atenție consumatorilor alături de mâncăruri tradiționale populare, dar care poate nu se mai fac azi în bucătăriile moderne ori pe scară largă și feluri care tind să devină uitate, iar în restaurante este încurajată cererea lor.”, precizează Adriana Popescu, coordonator campanie Luna Gastronomiei Românești.
„Și vizitatorii străini din restaurantele de hoteluri, de exemplu, și nu numai, pot lua astfel contact cu bucătăria nostră mai repede. Prin extindere, pe lângă restaurantele din sectorul 5 alte restaurante din alte zone bucureștene au dorit să facă parte din acest proiect. Nu toți cei invitați au înțeles, în acest stadiu, campania de față, însă este un pas și sperăm ca, în timp, să creem o comunitate cât mai mare care să susțină gastronomia națională.”   
Preparatele enumerate mai sus sunt doar câteva exemple, toate propunerile  de meniuri dedicate Lunii Gastronomiei Românești le puteți descoperi pe site-ul special www.gourmets5.ro alături de o hartă aproximativă a restaurantelor de sector și de prezentările acestora.
 
Lista restaurantelor partenere:
Sectorul 5
Becker Bräu
Ivan Pescar & Scrumbia Bar
Restaurant „La Vioara Roșie”
Mahala restaurant
Aida Bistro
Champions Sport Bar & Restaurant – JW Marriott
Pavilion Lounge – JW Marriott
Ibis Palatul Parlamentului
Alte sectoare
City Grill Primăverii
City Grill Băneasa
City Grill Covaci
Restaurant Pescăruș
Hanu’ Berarilor Casa Oprea Soare
Hanu Berarilor Casa Elena Lupescu
 
Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România se sărbătorește în fiecare an, în prima duminică a lunii octombrie.
*Proiectul Luna Gastronomiei Românești este realizat de Asociația Curaj Înainte și  Gastroart.ro, sprijinit de Primăria Sectorului 5 prin Centrul Cultural și de Tineret “Ștefan Iordache”. Partener media principal: Vinul.Ro.
www.gourmets5.ro
#LunaGastronomieiRomanesti
 
 
 

Scroll to Top