5 supe suprinzătoare din interbelic

Interbelicul românesc reprezintă o perioadă extrem de seducătoare mai ales prin intermediul unor texte care ne prezintă o imagine idilică a Bucureștiului de pe timpuri. Protipendada se plimba pe Calea Victoriei în haine elegante, restaurantele aveau meniuri cu preparate în vogă ca în orice altă capitală europeană, petrecerile se țineau lanț, Micul Paris strălucea, funcționarii și funcționărașii câștigau destul de bine încât să mănânce zilnic în oraș… simultan, viața rurală ori cea a păturilor de jos era o continuă luptă pentru subzistență.
Astăzi nu o să vorbim de inventivitatea țăranilor care au valorificat flora spontană și ierburile din curte în minunate zemuri care asigurau singura masă a lor. Lista de mai jos reprezintă o înșiruire de supe (le-am spus suprinzătoare) recomandate de autori de cărți de bucate tipărite la noi în perioada interbelică. Multe dintre ele puteau fi gustate în restaurantele de „fițe” unde puteai găsi și consome de broască țestoasă și supă bisque de homari, dar scopul lor, fiind vorba de cărți, era de a diversifica rețetarele de acasă, de învăța gospodinele și doamnele care conduceau marile case cum să-și impresioneze invitații.
Iată, așadar, o listă selectivă cu astfel de zămuri, pe care, cu câteva modificări în funcție de rețetă, le puteți face oricând acasă la dumneavoastră. La Selgros puteți găsi toate ingredientele din aceste rețete, la un loc, într-un singur magazin, astfel că nu o să vă mai irosiți timpul prețios.

Supă austriacă de ficat (Lebber-Suppe)


Taie subțire 300 de grame ficat de vacă sau vițel și rumenește-l în unt cu mai multe zarzavaturi (ceapă, mocovi, pătrunjel, praz, țelină) prealabil rumenite în unt. Pune sare, piper, 2 linguri de făină. Umple cu un litru de zeamă de vițel (supă de oase de vită) și 100 g bulion de pătlăgele roșii (tomate). Să fiarbă trei sferturi de oră. Scurge apa de pe ficat și pisează-l în piuliță (mojar). Trece-l prin sită și după ce l-ai subțiat cu lichidul în care a fiert și a fost trecut prin strecurătoare, adaugă un pahar de vin alb și încălzește la “Bain-Marie”. Pune unt și toarnă în castron peste franzeluțe prăjite în unt (Constantin Bacalbașa, 1501 rețete).

Supă cremă portugheză

Pui în unt un amestec de: 50 gr costiță afumată tăiată în bucățele, o ceapă și o carotă (morcov) tăiată la fel, o foaie de dafin, puțin cimbru și puțin pătrunjel. Adaugi 600 de grame de pătlăgele roșii (tomate) fără semințe și fără pieliță și un cățel de usturoi. Fierbe încet. Trece prin sită deasă. Pune din nou în cratiță adaugă 250 de g de orez spălat bine (căutați varietăți cu mai puțin amidon), umple cu un litru și jumătate de zeamă de carne . Să fiarbă jumătate de oră la foc domol. (Constantin Bacalbașa, 1501 rețete).

Supă de varză și brânză (italiană)


Fierbe 250 g orez împreună cu puțină varză și sare. Când orezul și varza sunt fierte, scoate-le, scutură-le de apă și pune-le într-o cratiță, cu untură, ceapă tocată mărunt, sare, piper și câtă zeamă de carne trebuie pentru 6 persoane. Când servești adaugă brânză rasă. (Constantin Bacalbașa, 1501 rețete).

Supă irlandeză de berbec


Ia două bucăți de carne de la piept de berbec, 250 de grame de arpacaș, 4 morcovi, 2 bucăți de ramuri de țelină (apio), 2 napi și 3 litri de zeamă de carne. Legumele, tăiate în bucăți mari, le călești în unt, apoi adaugi zeama de carne, berbecul. Arpacașul se fierbe separat, până când e aproape făcut, se scurge și se adaugă împreună cu carnea. Scoate bucățile de berbec, scoate-le oasele, dacă e cazul, lasă să se răcească, apoi porționează carnea. În supă adaugă și o mână de pătrunjel tocat. (Constantin Bacalbașa, 1501 rețete).

Supă de gulii

Se prăjesc în untură două gulii cu două cepe bine tocate și, îndată ce s-au prăjit bine, se amestecă cu o linguriță de piper roșu, apoi se adaugă un kilogram de carne de vacă spălată în apă rece și tăiată în bucăți cât nucile. Această carne constă în un sfert de kilogram fleică și costiță. Se mai pune o jumătate de cartof bine ras. Îndată ce apa a fiert se pun sare și o lingură de pătlăgele roșii. Turnând câte puțin apă se prăjește această compoziție până ce carnea se înmoaie. Într-o oală separată se fierb, între timp, oase, verdețuri de supă și chimion până ce se face o supă concentrată de oase. După ce carnea a fiert bine, se toarnă deasupra supa strecurată și se mai adaugă cuburi de cartofi și tăiței. Vara se mai pot pune și ardei verzi tăiați felii. (Carte de bucate Florica)
 
 
 

Scroll to Top