Povestea logoului Blid – locantă românească

Bănuim că o parte însemnată dintre cititorii gastroart a a aflat deja că dorim să facem istorie pe pâine la modul practic, adică, să luăm partea teoretică pe care am publicat-o pe site și să o pune în practică, mai precis, în blide. Unde? La Blid – locantă românească (strada Fluierului 33, în spatele clădirii ProTv, tel. rezervări 0783 145 497).
Am început cu spațiul, apoi cu ideea de amenjare și am ajuns, cronologic, la nevoia unui logo. Ne-am îndrăgostit de un desen, care ne ajunsese pe alte căi la noi. Povestea lui e mai jos, spusă de cel care l-a gândit: Octavian Viorel de la Pukka:
Pe cale digitala mi-a parvenit informatia cum ca se cauta identitatea Zilei Nationale a Gastronomiei si Vinului Romanesc. Studiasem intens in ultimele 12 luni branding-ul carciumilor, cramelor si vinurilor autohtone deci, pe cale de consecință, Pukka a decis sa trimitem juriului propunerea noastra.

Ee… cum a luat fiinta logo-ul Blid. Pe cale naturala.          
Am plecat în căutarea identității Zilei Naționale a Gastronomiei și Vinului Românesc copleșiți de universul cultural și temporal pe care această identitate se obligă a cuprinde. Vorbim de bucate tradiționale din Moldova, Oltenia sau Dobrogea? Ardeal sau Basarabia? Sau Valea Timocului? Sau vorbim despre mâncăruri vânătorești? Sau poate despre o mâncare rezultată în urma unei zile întregi petrecută pe malul lacului? Asta e o altă mâncare de pește! La care ar merge un vin alb, rece. O Tămâioasă Românească. Dar un Riesling de Rhin ar strica?! Poate că nu!
Apropos, sarmalele sunt un produs tradițional românesc? Cu mezelurile cum stăm? Ce e, și ce nu e, românesc? Mai avem pâine?! Acestea au fost doar o parte din gândurile ce ne-au năvălit în minte atunci când ne-am propus crearea identității unui eveniment de anvergura ZNGVR.
Pe scurt, am căutat simbolul care să însumeze următoarele:
gastronomie, carne, pește, fructe, cereale.
vin, alb, rosu, D.O.C., sec, demisec, soi, cupaj
Oltenia, Moldova, Transilvania, Maramureș, Țara Bârsei, Bugeac,Valea Cernei.
sec. V îdC , sec. X dC, 1203, 1504, 1601, 1856, 1877, 1977, 1989, 2001, 2019, 2030, 2130  
România, românesc, național
zi liberă, de chef și voie bună.

Și pentru a cuprinde pleiada de simboluri într-unul singur, am apelat la proto-limbaj, la proto-alfabet. Am creat un simbol plin de simboluri, de ce doresc descifrate. Am refolosit și recompus caracterele prezente pe tăblițele de la Tărtăria, precum și pe alte vase de lut descoperite pe teritoriul României actuale. Avem, deci, un simbol organic, compus, puternic în sine dar și prin descifrare.
Vanatul padurii si cerului, pestii apelor, roadele pamantului, fac in cadranul al IV-lea al discului sa avem un barbat si o femeie slujind mesei si gratarului, ca o incununare a unui ciclu complet.
Cand m-a sunat Cosmin, pe atunci membru al juriului, sa imi spuna ca are doua vesti, una buna si una proasta, l-am rugat sa inceapa cu cea buna. Asa puteam intui lejer vestea proasta. Vestea buna, asa cum s-a si dovedit, a fost sa ii cedez simbolul propus de Pukka ZNGVR-ului. Asa cam am intuit si care era vestea care nu-mi era pe plac. 🙂
 

Ne-am vazut sa vorbim pe terasa unui restaurant unde speram sa gasesc creier macelaresc, dar Cosmin si-a gasit apa in tenisi. (intrebati-l pe el!). Vara afara, sete mare, din vorba in vorba am ajuns la concluzia ca Blid este locanta careia i se potriveste cel mai bine simbolul creat de Pukka.
Zilele trecute m-am intors de la pre-deschiderea Blid. A fost o seara memorabila. Ciorba de salata cu afumatura trebuie repetata! Atmosfera creata de prietenii Blidului sper sa devina un dat al locului. Iar locanta, in sine, sa serveasca, pe langa mancare buna, si cauza gastronomiei si culturii romanesti.

 

Scroll to Top