Alina Muntele (@CiocolatasiVanilie): Am pornit în povestea asta cu blogul și cu cofetăria tocmai pentru că am scris acum 10 ani despre asta

Alina Muntele, jurnalist, bucătar și creatoarea unei comunități frumoase în jurul @ciocolatasivanilie, a fost invitata lui Cosmin Dragomir în podcastul Cronicari Digitali, în Amintiri Gustoase, seria de interviuri dedicate gastronomiei.
Ea a povestit cum a început să experimenteze tot mai mult în zona de gastronomie, pornind de la activitatea ei de jurnalist.
”Am pornit în povestea asta cu blogul și cu cofetăria tocmai pentru că am scris acum 10 ani pentru foodstory.ro. Atunci am descoperit că îmi plăcea și să citesc despre mâncare și să văd ce se mai întâmplă, dar nu era neapărat o pasiune. Găteam de bun simț acasă, dar atât. Și pe măsură ce mă documentam pentru materialele de pe site, pe măsură ce citeam rețete, citeam despre bucătari faimoși din lume, mi-am dat seama că e un domeniu foarte atractiv pentru mine și începe să-mi placă.
Am început mai întâi să testez și să citesc și să descopăr ingrediente, gusturi, aflam de niște lucruri despre care nici nu știam că există, fructe din alte părți ale lumii, despre metode, tehnici și mi s-a părut interesant. Și atunci, în momentul ăla, m-am gândit: Vreau să-mi fac și eu un blog, doar că nu prea știu să gătesc cu carne. Asta era problema mea la momentul respectiv, așa că am zis Cum ar fi să fie despre cofetărie? Am făcut cursul de cofetar-patiser, mi-am luat diplomă și m-am apucat să scriu pe blog.
Cumva faptul că scriam și eram jurnalist, mi-a influențat cumva pornirea blogului, iar partea de jurnalism cred că mă influențează tot timpul în sensul bun, pentru că încerc să fiu cât mai corectă, clară, concisă în rețetele pe care le postez, în explicațiile pe care le dau și cred că din meseria de jurnalist am luat exact partea asta în care sunt foarte atentă să verific o informație, nu dau rețete pe care nu le-am testat suficient sau nu le-am verificat eu suficient.
Dacă scriu despre o tehnică nouă sau despre un preparat care e dintr-o altă bucătărie a lumii, poate mai puțin cunoscut, mă documentez eu mai întâi și scriu despre el. Pe scurt, pe blog, nu o să fac istoria preparatului, dar lumea trebuie să înțeleagă despre ce e vorba acolo și cred că toate lucrurile astea vin din meseria mea de bază.”, a povestit Alina Muntele în podcastul Cronicari Digitali, creat de Zaga Brand și HUMART.
Alina Muntele i-a dezvăluit lui Cosmin Dragomir și că în spatele produselor dulci stă multă știință.
„În cofetărie e foarte multă chimie, spun eu. Dacă înțelegi ce se întâmplă ca proces chimic atunci când pui ingredientele împreună într-o rețetă, înțelegi și de ce nu a ieșit rețeta atunci când nu a crescut blatul, s-a tăiat crema, nu s-a închegat crema la congelator și așa mai departe. Dacă pornești de la rețetele sau principiile de bază, poți să te joci pe lângă ele și atâta timp cât păstrezi proporțiile corectă, poți să pui ce ingredient îți trece ție prin cap, care ar putea să se potrivească într-un desert.
Blatul cu păstârnac, de exemplu, a pornit de la ideea că păstârnacul e dulce. Mie îmi place păstârnacul copt, îmi place piureul de păstârnac. Știu că gustul se poate simți și atunci cum aș putea să-l pun într-un blat? Păi, foarte simplu: fac un blat în care pun păstârnac ras, el se va înmuia, se va coace, va da dulceața la cuptor, și îl potrivești apoi cu alte arome care merg în jurul lui. Mie nu mi-e frică să mă joc cu ele. Unele nu ies, recunosc, dar multe au ieșit.”
Podcastul Cronicari Digitali, produs de Zaga Brand și Asociația Humart (Human Made Art), vine cu episoade noi în fiecare joi și vineri pe toate platformele de streaming audio și pe www.cronicaridigitali.ro.
Podcastul Cronicari Digitali este susținut de Raiffeisen Bank România și de Electrolux România. Partenerii proiectului sunt convinși că, prin accesul la educație, cultură și tehnologie, putem deveni cea mai bună versiune a noastră.