Casa Timiș – sau cum resort poate redefini o regiune

Am revizitat, de curând, Resortul Casa Timiș locul unde în fiecare an sărbătoresc Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România, proiect inițiat împreună cu Cezar Ioan și cu cheful celor trei restaurante ale resortului Nico Lontras.

Și, ca de fiecare dată, am descoperit și mai multe facilități turistice față de dățile trecute. La Casa Timiș se muncește încontinuu, dar se face cu cap fără disconfort pentru oaspeți. Bormașina rămâne apanajul vecinului de bloc și nu se mută în weekend în Prahova. Mai nou, au inaugurat Rotonda cel de al treilea restaurant (în afara English Bar-ului) și acum se lucrează la un Centru Spa care vine la pachet cu know-how-ul Clinicii Eliade și o piscină cu belvedere plus alte 4 noi apartamente.

În ceea ce privește restaurantul nou – Rotonda, meniul este mediteraneano (italiano) casual cu ingrediente aduse din Italia. Mai mult, mare parte dintre hiturile culinare au ca ingredient vedetă produse de la mici artizani italieni, alese pe sprânceană. De la cele trei feluri de Grappa (comandați cu încredere pentru un show cât se poate de simpatic – vine la masă într-o fiolă de 2 m ala că pregătiți din timp telefoanele) la burrata afumată sau selecția de brânzeturi fabuloase maturate cel puțin un an, toate elementele dish-urilor sunt atent alese și multe dintre ele greu de găsit chiar la mama lor pentru că sunt, cum s-ar zice, serii limitate nu produse de mass market.

Pentru că specificul e italiano casual găsiți și pizza gourmet așa că puteți veni liniștiți cu copiii care, de obicei, sunt ceva mai pretențioși la mâncare, mai ales dacă nu e imediat recognoscibilă. Nu lipsesc fructele de mare, peștele proaspăt sau vita. Musai de terminat masa cu un desert tradiționalo-modernizat.

Pentru că Rotonda are această menire, restaurantul anterior Veranda devine fusion – gourmet, iar cel din Conac își păstrează specificul românesc-modern (pentru mine el rămâne etalonul și principala carte de vizită gastronomică a resortului). Aici Nico Lontras și echipa lui condusă de Ioan Șușală modernizează gastronomia noastră tradițională și o aduc în secolulul XXI. Gustul rămâne recognoscibil, doar tehnicile sunt noi iar ingeniozitatea bucătarilor și atenția la estetica farfuriilor sunt cele care vă vor face să spuneți la final wow. Dacă, în cazul Rotondei ingredientele italienești hight quality (aduc chiar și făinuri speciale pentru produsele de panificație făcute de ei) sunt vedetele, preparatele din restaurantul Conacului se bazează pe ingrediente locale. Mare parte din meniu este gândit ca parte a unui proiect ambițios și auto-sustenabil: într-o fermă din apropiere se produce untul casei, pe dealuri au fost plantați sute de pomi fructiferi, dealurile din regiune sunt pline de trufe și căprioare iar în plimbarea pe domeniu puteți mirosi plantele aromatice care ajung în farfurie după ce au fost recoltate dimineața.

Nico Lontras este unul dintre cei mai buni chefi români, cu o experiență vastă în bucătării cu ștaif din Estonia, Norvegia, Irlanda, Italia. Este unul dintre pionerii modernizării bucătăriei românești iar la Resortul Casa Timiș și-a găsit locul propice pentru a-și etala cunoștințele și viziunea asupra bucătăriei tradiționale și internaționale.

Casa Timiș este un exemplu de bună practică în turism în care există și formă și fond. Se pune mare preț pe toate elementele ospitalității și confortului. Dar, dincolo de facilitățile oferite mi se pare extrem de important faptul că acest proiect ambițios redefinește o zonă cu un potențial fabulos, dar cumva ignorată. La o oră de mers din București, Casa Timiș atrage atenția asupra regiunii viticole Dealu Mare. Din păcate, fără un astfel de resort, zona ar fi fost în continuare pseudo-turistică în ciuda eforturilor a câtorva crame de a spori atractivitatea, ba chiar și în ciuda eforturilor lui Cezar Ioan de a crea tot felul de concepte turistice pentru regiune. Este peste mână să faci un tur de crame și șoferul să nu guste vinurile, să accepți că seara te întorci în București sau să conduci alte zeci de kilometri căutând ceva rezonabil de mâncare. Casa Timiș rezolvă și aceste nevoi și devine portstindardul turistic al întregii regiuni.

Fotografiile alea mișto sunt ale lui: Călin Stan, celelalte ale mele (vă dați voi seama care și cum)

Scroll to Top