Prepararea colivei (rețetă din 1931)

Cosmin Dragomir Main article Mănăstirești Rețete Zaharicale

Coliva se prepară astfel: Mai întâi curățăm grâul apoi îl pisăm puțin umed până când se curăță coajă. Apoi îl spălăm și îl punem la fiert. Dupăce l-am fiert îl punem să se răcorească. Îm timpul răcitului se prinde o coajă. Când preparăm coliva o luăm și o amestecăm cu zahăr și sare. Apoi îl punem pe o farfurie oarecare și îi dăm o formă frumoasă. Când vrem să-l ornăm cu zahăr îl punem în pesmet. Se mai poate orna cu miez de nucă, coajă de lămâie, cacao sau ciocolată rasă. Când coliva se face în pomenirea unui mort se face deasupra o cruce. Grâul se mai poate mânca cu lapte fierbinte.

Din “Caiet pentru gospodărie” Turtoi Teodora, clasa I, Școala Normală Brăila – 1931 (mulțumim Mihai Botea). Am păstrat ortografia originală.

Written by

Răspundeți

Check Also
Puţin despre istoria berii în România
Începuturile acestei băuturi pe meleagurile actuale ale ţării vin din secolul al XIV-lea, din Cluj. ...