Savarină (rețetă din 1931)

Cantități: 4 ouă, 4 linguri zahăr, 2 linguri pesmet, o lingură făină ( 4 linguri pesmeți și pentru sirop: 300 gr. zahăr, un baton vanilie, 1 pahar apă.
Modul de preparare: Se ia ouăle, se sparg de o parte albușul de o parte gălbenușul. Gălbenușul se bate împreună cu zahărul și cu pesmetul. Albușul se bate la rece cu telul până se face o spumă. Se amestecă și o punem în formă de savarină tapetată cu untură și pesmet. Se introduce la cuptor, se încearcă dacă e copt, apoi se siropează înțepând-o și turnând cu lingura pe desupra se străbată până’n fund. Apoi se urnează cu frișcă sau magiun.
Din “Caiet pentru gospodărie” Turtoi Teodora, clasa I, Școala Normală Brăila – 1931 (mulțumim Mihai Botea). Am păstrat ortografia originală.

Scroll to Top