ActualChestionar

Laura Laurențiu răspunde la chestionarul Congresului de Gastronomie și Vin

Ne pregătim temeinic pentru Congresul de Gastronomie și Vin din 7/8 iunie (Hanul Gabroveni, București) pe care GastroArt.ro îl organizează împreună cu Vinul.ro, RareFood Services & Concret Pr. Cum principalele teme ale congresului sunt istoria gastronomiei românești și identitatea culinară națională am rugat mai mulți antreprenori din zona de food & hospitality să ne răspundă la un chestionar la temă. Astăzi publicăm răspunsurile Laurei Laurențiu de la retetecalamama.ro
Sunteți reprezentantul României la un Târg Internațional de Gastronomie și trebuie să prezentați cinci preparate tradiționale: care sunt acestea?

 • Bulz
 • Saramură de crap
 • Pâine cu cartofi ardelenească
 • Sarmale în bostan
 • Tocăniță de hribi.

Sunteți reprezentantul României la un Târg Internațional de Gastronomie și trebuie să prezentați cinci produse românești: care sunt acestea?

 • Uleiul de dovleac
 • Brânza de Năsal
 • Șoncul bănățean
 • Scrumbia afumată
 • Vinurile Petrovaselo

Sunteți ghidul unui grup de turiști străini: care ar fi itinerariul pentru un tur gastro-turistic de trei zile?
România nu este o țară tocmai mică și timpul de trei zile este destul de limitat, așa că, într-un răstimp atât de scurt, nu cred că se poate oferi o perspectivă gastronomică prea cuprinzătoare, având în vedere distanțele de parcurs (doar daă nu cumva am la dispoziție un avion privat cu care să îi plimb pe turiști). Așa că o să încerc să ofer trei posibile variante:

 • un tur gastro-oenologic în vestul și centrul țării, în prima zi aș propune un tur pe bicicletă prin viile Petrovaselo, urmate de prânz și o degustare de vinuri iar seara, o cină cu produse locale la restaurantul Cramelor Recaș, desigur cu degustarea vinurilor de Recaș. A doua zi aș pleca dis de dimineață înspre Podgoria Aradului, unde se poate organiza o degustare de vinuri (Bala Geza, de exemplu, vinuri foarte bune din soiuri destul de rare – cadarca de Miniș) și mezeluri specifice zonei (salamuri, cârnați de Nădlac, de foarte bună calitate). În partea a doua a primei zile aș încerca să ajung cu ei la Jidvei, pentru un tur al podgoriei urmat de cină și degustare a produselor și vinurilor specifice. Ziua a treia mi-o imaginez cu o vizită dis de dimineață, la o stână tradițională din Mărginimea Sibiului, apoi, în a doua parte a zilei, cu vizitarea și degustarea produselor unor mici afaceri culinare (producători, restaurante) din Covasna și Harghita.
 • un tur gastro-turistic în centrul și estul țării – aș începe cu degustări de brânzeturi și vizitarea unei stâne tradiționale din Mărginimea Sibiului, urmat de vizitarea orașului Sibiu. În ziua a doua, vizite la mici producători din Covasna/Harghita, urmând ca seara să ajungem și să ne cazăm în Suceava. A treia zi ar fi dedicată produselor tradiționale și frumuseților Bucovinei.
 • un tur gastro-turistic în nordul și estul țării: în prima zi, aș porni din Maramureșul Istoric, neapărat cu degustare de pălincă și vizitarea unei pălincii locale. Maramureșul are multe frumuseți naturale care ar merita incluse în program, dar și preparate naturale, cu gust excepțional, care merită degustate: produsele din lapte, mămăliga în straturi, păstrăvi excelenți etc. A doua zi ar fi dedicată Bucovinei și bogățiilor ei gastronomice, culturale și naturale, ultima zi urmând să fie dedicată Deltei.

Cum ați defini identitatea culinară a României în maximum 500 de semne?
România este un creuzet multicultural, tradițiile și influențele culinare fiind diferite de la o provincie istorică la alta. Evoluția mai lentă a României, față de alte țări europene, are din punct de vedere culinar și o consecință pozitivă: încă avem acces la ingrediente naturale, de înaltă calitate. Din păcate, aceste ingrediente se produc și se găsesc sporadic, fără preocuparea de a oferi continuitate și o calitate constantă clienților HoReCa. E nevoie de o viziune și de programe coerente pentru devoltarea/punerea în valoare a patrimoniului divers al culturii culinare tradiționale și pentru evoluția gastronomiei moderne din România.

Oana Igrețiu răspunde la chestionarul Congresului de Gastronomie și Vin

Share:

Leave a reply

many kinds of best quality replica watches.

richard mille replica