RețeteZaharicale

RosenKranz

Bijuteria aluatului de cozonac săsesc este acest RosenKranz. Seamănă cu cozonacul trandafir, dar este ceva mai spețial, mai rafinat, no , că doară este de la Kathi Tante din Cincșos. Daca tante de la care are rețeta ar mai fi în viață, ar avea peste 100 de ani. Danke Schön, Kathi Tante. Cu o glazură de zahăr caramelizat, de unde și numele de Krantz, și în formă de Trandafir, are un aspect și un gust de adevărată sărbătoare.
De ce ingrediente avem nevoie:
– 400 g de faină
– 2 ouă întregi
– arome (zahăr vanilat, coajă de lămâie și portocală, esență de rom)
– 1 praf de sare
– 110 ml lapte
– 25 g de drojdie
– 3 linguri de zahăr pentru lapte
– 130 g de unt
– 6 linguri de zahăr pentru unt
– 10 – 12 linguri de zahăr pentru caramel
– nucă tocată, dupa preferintă
PREPARARE
Se caramelizează cele 10 – 12 linguri de zahăr cu care se tapetează fundul și pereții unei cratițe. Se recomandă o cratiță de 24 cm diametru. Veți vedea mai jos de ce.
Într-un castron, se cerne făina, se pun ouăle, sarea și toate aromele. Se amestecă bine cu un tel. Drojdia se dizolvă separat în laptele ușor călduț, împreună cu cele 3 linguri de zahăr.
Se toarnă imediat, fără a aștepta să dospească, peste amestecul de făină cu ouă și arome, se frământă puțin pe blatul de lucru, unde avem presărată puțină făină.
Se întinde o foaie cât mai dreptunghiulară, de cca. 1 cm grosime. Se unge cu untul amestecat cu cele 6 linguri de zahăr.
Se presară nucă din belșug și se preseaza ușor cu palma pentru a adera la stratul de unt.
Se ruleaza apoi, obținându-se un rulou de aluat cu nucă. Se taie în 6 bucăți care se pun în cratița tapetată cu zahăr caramelizat.
Se lasa ceva spații mai mari între aceste rulouri pentru că își vor mări dimensiunile la crescut timp de 1 ora. Deci se lasă la crescut o oră.
Rulourile nu se ung cu nimic înainte de a fi băgate în cuptor, deoarece fața de prezentare va fi cea de jos, cu caramel.
Se coace timp de 35 -40 de minute la 180 de grade Celsius.
Atenție: imediat ce este scos din cuptor, cozonacul se răstoarnă fierbinte pe un platou. Dacă veți face această operațiune mai târziu, zahărul caramelizat se va întări, făcând imposibilă scoaterea lui din cratiță.

Share:

Leave a reply

many kinds of best quality replica watches.

richard mille replica