Gaina olteneasca

Găină oltenească, rețetă din Corbu de Olt

Găina oltenească este un preparat tradițional, pe care l-am aflat cu vreo 20 de ani și mai bine în urmă. „Sursa” mea a fost o „dădică” binevoitoare din satul Corbu, de Olt. (Rețeta am pus-o deja și-ntr-una dintre carțile mele de bucate!). Femeia cu pricina nu mai e demult în lume. Dar eu și-n ziua de azi obișnuiesc să gătesc Găina oltenească. Cu o singură restricție, în miercurea de după Paște.
Miercurea din Săptămâna Luminată poartă numele de Sfânta Mercure. Se lucrează mult în afara casei, a gospodăriei, dar nu și în interiorul ei. Bărbații se duc să muncească la câmp, însă femeile nu au voie să muncească. Potrivit tradiției, a munci de „nunta șoarecilor” echivalează cu a aduce rozătoarele în casă și a te lipsi restul anului de bucate pe masă. Așa că azi… mănânci bucatele gătite ieri. Iar mâine poți găti o… găină oltenească!
O mulţime de supoziţii și câteva date istorice precise leagă Oltenia de Sicilia. Mai în glumă, mai în serios, prietenii mei sicilieni iși numesc insula „Oltenia Italiei”. Și asta în primul rând datorită unei particularitaţi lingvistice: și într-o parte, și în cealaltă se folosește mult perfectul simplu în vorbirea curentă.
Poate, dacă am face o cercetare etimologică și istorică mai în adâncime, ar trebui să spunem mai degrabă Olteniei că este „Sicilia Romaniei”. Stramosii sicilienilor, mercenari in legiunile romane, au fost campaţi aici vreo doua secole. Dar sa-i lasam pe istorici și lingviști să rezolve dilema. Noi ne întoarcem în Oltenia, pentru o rețetă de găină oltenească.

Găina oltenească – rețeta din Corbu de Olt

Ai trebuință de o găină de 1,5 kg, 500 g orez, 6 roșii, 2 morcovi, o țelină mică, o rădăcină de pătrunjel, o rădăcină de păstârnac, doi ardei, două cepe, 4 caței de usturoi, 200 g ciuperci, 70 m ulei, cimbru, o legătură de pătrunjel verde, sare, piper.
Vezi instrucțiunile de preparare AICI
Acest text este un fragment, continuarea o puteți citi la linkul adăugat, și face parte din parteneriatul GastroArt.ro cu RADIO ROMÂNIA ANTENA SATELOR. Vă mulțumim pentru înțelegere!
https://gastroart.ro/2017/04/18/paine-pentru-saptamana-luminata-reteta-veche-1908/

Case de viespi – Maria Maurer (1847)

Scroll to Top