Paine pentru Săptămâna Luminată – rețetă veche

Rețeta aceasta de paine nu este una obișnuită… fie și numai pentru că se pregătește doar într-o perioadă anume din an! Fără a fi propriu-zis o pâine ritualică – în sensul creștin profund -, căci nu e dintre acelea care se duc pentru sfințit la biserică, e totuși un aluat deosebit, dedicat de femeile harnice ale satului românesc cinstirii Învierii lui Hristos. Fiecare gospodină pune în aluat un ingredient sau altul, după cum îi este placul și gustul, dar ceea ce este de reținut este încărcătura simbolică dată fiecărui ingredient adăugat. Iar despre asta veți înțelege mai multe citind textul care urmează și rețeta aferentă acestei istorii,
Saptamana Luminata se deschide o data cu vestea cea mare a Invierii lui Hristos!
In Saptamana aceasta a Pastelui, cand cerurile, dupa traditie, sunt deschise, pacatele cele grele se fac usoare precum fulgul.
Revenind acasa, de pe meleaguri binecuvantate, cele batute cu pasul de schimnici, primul lucru pe care il fac este sa coc o paine. Mare, frumoasa, aurie. si aromata… Caci aromele painii acesteia din Saptamana Luminata sant un secret pe care-l pastrez de demult. Insa acum, ca nu santem aici decat noi – eu si voi – parca v-as dezvalui ceva din taina aceasta blanda. Si apoi… ne pornim sa framantam aluatul!

Paine pentru Saptamana Luminata

Sa zicem ca aluatul se face ca oricare altul: din faina cernuta, sa capete si ea greutatea insesizabila a aerului, din oua cu galbenus de soare, din lapte dulce precum zambetul zorilor in care a fost muls. Cu plamadeala din drojdii proaspete. Cu apa si sare, fara de care nimic nu se face. Da, si cu “miroase”.
……………………………
Vezi instructiunile de preparare AICI
Acest text este un fragment, continuarea o puteți citi la linkul adăugat, și face parte din parteneriatul GastroArt.ro cu RADIO ROMÂNIA ANTENA SATELOR. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Așchii cu vin pentru Lunea Curată

Cozonacul și pasca – o istorie, câteva etimologii și mai multe rețete

Scroll to Top