Tochitura moldoveneasca

Tochitura moldovenească a Niculinei Măric

Tochitura moldovenească! Rețeta aceasta este atât de populară pe plaiurile moldovenești, încât nu există gospodină care să nu știe să o pregătească. Secretul este să se folosească și ceva afumătură pentru un gust mai dichisit. Intre ingrediente se află 500 g carne de porc, 250 g cârnați afumați, 250 g ficat de porc și doi rinichi de porc potriviți ca mărime. Mmmm! Gustos, de bună seamă! Mai ales după o lungă perioadă de post și-o scurtă trecere pe mese a bucatelor din carne de miel, parcă e timpul să ne întoarcem la „prietenii” cei vechi ai românilor. Carnea de porc! Și afumătura! Și cârnații! Ei, și las să treacă de la mine, pe lista asta scurtă, și brânza și ouăle ochiuri! Și mai ales mămăliga!
Înainte de a vă zice cum se pregătește tochitura asta moldovenească, să o amintim aici pe gospodina de la care am aflat rețeta. Și asta pentru că mi-e tare dragă dumneaei și nu obosesc să o tot pomenesc, ori de câte ori mi se oferă prilejul. Aceasta doamnă minunată este Niculina Măric, soața pictorului naiv Ioan Măric. Cel despre care eu nu contenesc să spun ca este un Chagall al artei naive româneăti. De aproape o jumătate de secol îi este alaturi și, dacă pictorul adora bucatele domniei sale și nimic nu are a-i reproșa, atunci înseamnă că tare gustoase trebuie să fie. Ba, aș zice, mesele bogate ale soaței i-or fi fost dumnealui și sursa de inspiratie! (Sic!) De-aceea, zic, se cuvine să avem încredere și să urmăm întocmai indicațiile pentru aceasta…

Tochitura moldoveneasca a Niculinei Măric

Mai întâi se curăță și se spală toata carnea, iar rinichii……………………..
Vezi instrucțiunile de preparare AICI
Acest text este un fragment, continuarea o puteți citi la linkul adăugat și face parte din parteneriatul GastroArt.ro cu RADIO ROMÂNIA ANTENA SATELOR. Vă mulțumim pentru înțelegere!
https://gastroart.ro/2017/04/19/gaina-olteneasca-reteta-din-corbu-de-olt-gastroart/

Case de viespi – Maria Maurer (1847)

Scroll to Top