Restaurante neobisnuite - Koco Istanbul

Restaurante neobișnuite, izvoare sfinte și raki. Crâșma care are un izvor tămăduitor

Restaurante neobisnuite afli in multe locuri din lume. Dar unul ca acesta – si loc de rugaciune si loc de „pierzanie” – nu cred sa mai gasesti in alta parte. Il amintesc mai ales pentru ca, azi fiind sarbatoarea Izvorului Tamaduirii, restaurantul cu pricina sa cheama ca are, la fel cu bisericile, schiturile si manastirile, ziua lui de… hram. Daca vrei sa afli mai mult, trebuie sa citesti mai departe istoria acestui restaurant dintr-unul dintre cartierele de pe tarmul asiatic al Istanbulului.
Mi s-a întâmplat, nu o dată, ca turist şi pasionat de gastronomie, să întâlnesc concepte curioa­se de restaurante (vezi video). Dar parcă nimic nu este comparabil cu ceea ce am văzut în cartierul Moda, din Istanbul, pe ţărmul asiatic al Mării Marmara. Un restaurant care e, totodată, şi loc de rugăciune.

Restaurante neobisnuite, izvoare sfinte si raki

În cronici­le gastronomice întâlneşti adeseori expresii de genul „templul sushi”, „raiul brânzeturilor picante”, „loc de pelerinaj al iubitorilor de paste” ori altele de felul acesta. Dar ştii că nu este vorba, până la urmă decât de o metaforă. Însă la „Koço” nu este timp de meta­fore! E unul dintre acele restarante neobisnuite despre care vorbeam…
Cu 67 de ani în urmă, o familie de greci, cu ră­dă­cini de secole în Istanbul, a decis să deschidă această inedită locaţie. Si asta pentru că sub terenul pe care îl deţinea se afla un izvor cunoscut drept sfânt. Acolo, în loc de apă curge aghiasmă. În vremea Bizanţului, şi după aceea încă, pâ­nă în zilele noastre, de acolo îşi luau preoţii orto­docşi agheasma pentru ceremonii. Apa este consi­derată sfinţită chiar din momentul în care iese din pământ.
„Koço” este construit pe două niveluri. Sus poţi servi peşte la grătar şi raki. In vreme ce jos poţi să bei agheasmă, să aprinzi o lumânare şi să te rogi dinaintea zecilor de icoane. Unele sunt îmbrăcate în argint, altele simple tipărituri. Singura dilemă este unde să te duci întâi………………………
Citeste mai departe AICI
Acest text este un fragment, continuarea o puteți citi la linkul adăugat, și face parte din parteneriatul GastroArt.ro cu site-ul CARNETE by Simona Lazăr. Vă mulțumim pentru înțelegere!
https://gastroart.ro/2017/04/02/kugelhopf-ul-casei-bacalbasa-reteta-de-pasti-din-1934/
https://gastroart.ro/2017/04/21/carol-al-ii-lea-si-duduia-meniuri-salau/
 

Case de viespi – Maria Maurer (1847)

Scroll to Top