Dictatura gastronomica Inabusita Coasta de Argint

Dictatura gastronomica: Înăbușita Coasta de Argint (rețetă din 1934)

Dictatura gastronomica *) rămâne una dintre cele mai interesante cărți de bcuate interbelice de la noi. Scrisă de jurnalistul Constantin Bacalbașa (preocupat de acest gen… literar… încă de pe la 1888!), cartea apare în două ediții succesive (cea de a doua mult îmbogățită – de la 1001 la 1501 rețete) în anii 1934 și 1935. Din nefericire, autorul moare cu numai 3 săptămâni înainte de a-și vedea ediția adăugită ieșind din tipar.
Spre deosebire de alte cărți de bucate de gen, scrise de gospodine sau de profesoare (ori inspectoare școlare) de menaj, aceasta iese în evidență prin stilul scriiturii. Penița lui e mai înflorită și mai înflorată. Dar te atrage și prin rețetele pe care le-a cules într-o viață de om. De peste tot pe unde a umblat prin lume. Ca și din cuhniile celor mai importante familii românești. Evident, și din bucătăria familiei regale. Rețeta care urmează nu face deloc excepție!

Dictatura gastronomica: Înăbușita Coasta de Argint

Iata o pregatire culinara, in adevar delicioasa. O recomandam cu tot dinadinsul pentru gustul ei fin, desi pregatirea costa cam scump. Aflata de mine in volumul Dictatura gastronomica, a lui Constantin Bacalbasa, se zice ca ar fi fost creata de bucatarul Casei Regale a Romaniei special pentru mesele de la Balcic ale Reginei Maria. Mai ales ca, se stie, in acea parte, tarmul Marii Negre este cunoscut si sub numele de… Coasta de Argint.
Proportiile sunt pentru un kilogram de carne. Iei o carne buna de vaca, costita frageda sau o spata buna. O tai in bucatele. Iei 250 g de costita afumata, o tai bucatele si le rumenesti in cateva linguri de untdelemn bun de salata. Scoti costita si o tii la cald pentru mai tarziu. in locul costitei pune in cratita bucatele de carne, pe care le rumenesti dupa ce le-ai sarat si le-ai piperat. Adaugi si doua cepe taiate felii.
Presari si …………….
Vezi instrucțiunile de preparare AICI
Acest text este un fragment, continuarea o puteți citi la linkul adăugat și face parte din parteneriatul GastroArt.ro cu RADIO ROMÂNIA ANTENA SATELOR. Vă mulțumim pentru înțelegere!
*) Dictatura gastronomică, Constantin Bacalbașa – ediție revăzută și copios adnotată de Simona Lazăr, Editura Cartex, 2009
https://gastroart.ro/2017/04/02/kugelhopf-ul-casei-bacalbasa-reteta-de-pasti-din-1934/
https://gastroart.ro/2017/04/21/carol-al-ii-lea-si-duduia-meniuri-salau/

Case de viespi – Maria Maurer (1847)

Scroll to Top