Placinta de caprita

Plăcinta de căpriță (rețetă neaoșă din Hotarele de Giurgiu)

Placinta de caprita!  E mâncarea preferată a unui sat întreg. Și-i o rețetă cu poveste, așa cum îmi place mie! Dacă ar fi să ne luăm după reacțiile pe care le-au avut toți cei din sat când a venit vorba de „plăcinta de caprita”, într-un Top Ten al celor mai bune mâncăruri din câmpie ar trebui să considerăm coptura asta o delicatesă și să o trecem, de departe, pe locul întâi.
La Hotarele, în Giurgiu, când unul îl vede pe altul mâncând, îl întreabă: „Ce-ai, mă?”. „Plăcintă de căpriță”. „Aoleu, dă-mi și mie!” Nu poți să nu poftești la așa bunătate când se află pe masa… ori în traista altuia.
Dar ce e „căprița” asta? Ne-o și imaginăm rupând cu dinții coaja vreunui dud… Dar repede vreun localnic te lămurește că-i o plăntuță. Seamănă cu loboda, numai că-i mai mărunta și mai creață.
Crește și-n anii cu secetă, și-n cei cu ploaie, nu o nevoie s-o cultivi tu, c-o afli la marginea câmpului cu legume (că cei din Hotarele se ocupă cu grădinăritul, doar e știut lucrul ăsta!), și-n fundul grădinii, și pe lângă stratul de flori. O mai fi crescând ea, căprița asta, și prin alte părți de țară, dar numai ei, hotărănii, i-au aflat gustul și-au înnobilat-o, așezând-o într-o plăcintă. Celebra placinta de caprita!
Ei, dar să nu mai stăm la povești și să începem a găti plăcinta, că multora le lasă deja gura apă!

Placinta de caprita – rețeta

Se adună frunzele astea de căpriță când e ea mică și-i fragedă. Se spală, se toacă. Se face un aluat pentru plăcinte, care cum îl știe. Apoi, se amestecă brânza cu lapte, cu smântână și…………
Vezi instrucțiunile de preparare AICI
Acest text este un fragment, continuarea o puteți citi la linkul adăugat și face parte din parteneriatul GastroArt.ro cu RADIO ROMÂNIA ANTENA SATELOR. Vă mulțumim pentru înțelegere!
https://gastroart.ro/2017/04/29/mititeii-romanesti-legenda-reteta/
https://gastroart.ro/2017/05/03/somn-gustos-pregatit-reteta-din-1902/
 

Scroll to Top