De-simplificați-vă viața ! Harta brutăriilor artizanale

Te ajutăm cu o hartă instrument care va crește. Un proiect Observator Gastronomic la care așteptăm contribuțiile voastre. Elementele distinctive ale brutăriilor artizanale, față de brutăriile industriale sunt oamenii, produsul, modul de funcționare al brutăriei.

Give bread a chance!

Pâinea artizanală este aliment în sine. Se mănâncă ca atare, ca fel de mâncare. Se poate, evident, folosi ca suport sau însoțitor pentru alte preparate culinare.
Brutăriile artizanale capătă corp, în București încep să ne stea în cale (Miez Brutărie Artizanală, My Maia, Pain Plaisir, Tartelier). Easte o renaștere, o reinventare, o mixare culturală de rețete, ingrediente. O cerere în creștere pentru pâine de calitate.

Definiție

Pâine poate fi numit doar produsul alimentar realizat din făină de grâu, apă, sare, drojdie sau maia.
Se poate folosi făină și din alte cereale. Se pot adăuga semințe, alte ingrediente. Dar făina nu este cosmetizată pentru a crește mai frumos și fără efort. Fără aditivi.
Nu se folosește aluat congelat.
Operațiunile manuale predomină.
Din punct de vedere al funcționării, operațional, o brutărie artizanală este aceea în care lucrează antreprenorul-brutar, cot la cot cu echipa.
Brutăria artizanală își expune atelierul de lucru. Uneori poți avea privilegiul de a discuta cu brutarul.

Proba pâinii

Pentru mine, pâinea artizanală trebuie să treacă următoarea probă: odată ajunsă la consumator, ea se învechește, se întărește, nu mucegăiește. Din ce trebuie să fie preparată pâinea, după părerea ta?

Comentați?

Este o viziune idealistă, nerealistă? Propuneți modificări sau criticați.
 

Scroll to Top