Ceea ce alegi să mănânci are impact asupra mediului și economiei locale! Meniu pentru Schimbare (www.slowfood.com) este o campanie care se lansează luni, 16 octombrie 2017 peste tot în lume în rețeaua Slow Food, fiind un semnal de alarmă asupra schimbarilor climatice cauzate și de producția de hrană. Agricultura este responsabilă pentru 21% din emisiile globale, comparativ cu 37% din energie, 14% din transport și 11% din industrie – FAO 2015. Meniu pentru Schimbare este o provocare spre a consuma și a găti cu ingrediente locale timp de 3 săptămâni.
Prin aceasta acțiune Slow Food încearcă să răspundă la unele întrebări cum ar fi: de unde provine mâncarea pe care o consumăm, cât din ceea ce mâncăm provine din producție locală, câtă energie și apa a fost nevoie pentru procesul de productie?
Dintre acțiunile lansate de conviviumurile locale, la Bucuresti, Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor impreuna cu Aroma Kitchen deschide seria actiunilor dedicate zilei Internationale ale Alimentatiei și campaniei Menu for Change duminică, 15 octombrie 2017, printr-o provocare la un meniu special, pregătit de Chef Vasile Nicolae partener Gastroart, ajutat de către Cosmin Dragomir, cu ingrediente locale pe lanț scurt alimentar, evitând risipa alimentara.
Meniul slow food a fost alcatuit de chef din ingrediente bio de la fermierii si producatori locali din proximitatea Bucurestiului: Preotescu, crescator de capre, ferma Nasul Rosu, Ferma Animalelor, Microgreens Romania, Bioloi, Terra Natura, Solaris, Crama Histria si Aqua Carpatica. Meniul cu care am lansat provocarea a fost unul de sezon: Ardei la cuptor umpluti cu branza cremoasa de capra si dulceata de ardei iute, Carpaccio de dovlecei cu rucola, pere si branza de capra maturata, Supa crema de dovleac cu smantana dulce, iaurt de capra si chips de carnat afumat, Spaghete de dovleac cu sos de alune de padure si miere, Mamaliguta cu trufe si carnati de casa, Cotlet de porc (porc rack) cu sos de prune si anason, Chifle si pita de casa cu seminte .
Slow Food Cluj Transilvania, Slow Food Turda si EduKitchen împreună cu Food Waste Combat, alături de Chef Horia Simon și Chef Nicolae Crăciun organizează doua evenimente care marchează Ziua Internațională a Alimentatiei, precum și lansarea campaniei internaționale Menu for Change.
Luni, 16 octombrie 2017 la Cluj Napoca a avut loc o cină “fine dining” oferită beneficiarilor Centrului Social de Urgență din Cluj, organizată de catre Food Waste Combat la Fabrica de Pensule, cu sprijinul Slow Food Turda si EduKitchen, echipa de bucătari fiind coordonată de catre Chef Nicolae Craciun și Chef Horia Simon. Acțiunea trage un semnal de alarmă, din nou, asupra risipei alimentare. Meniul complet cuprinde 2 feluri de mâncare și un desert preparate din alimente care ar urma să fie aruncate la gunoi.
Marți, 17 octombrie, tot la Cluj Napoca, începand cu orele 10.00, la USAMV, în curtea Facultății de Știința și Technologia Alimentelor, echipa EduKitchen, Slow Food Cluj Transilvania, Slow Food Turda susținute de Lidl, alături de Chef Horia Simon, lansează Campania Menu for Change – Meniu pentru schimbare, se lansează printr-un atelier gastronomic dedicat studenților. În cadrul acestei activități se va discuta despre gastronomia locala, obiceiuri, tradiții și se va găti, evitând risipa alimentară, cu ingrediente locale de sezon, o mâncare potrivită pentru acesta perioada răcoroasă.
Foto: Raluca Vasile & Tiberiu Cazacioc