ActualArticole

La nașterea unui hashtag: #newromaniancuisinemanifesto

Pare că nu e deloc normal ca un hashtag dedicat renașterii bucătăriei tradiționale românești să fie în engleză. Avem și variante neaoșe ( #bucatarieromaneascamoderna, #manifestpentrunouabucatarieromaneasca sau #gastronomieromaneascadesecolxxi al prietenilor de la vinul.ro) dar să nu uităm că limbajul universal al mediilor unde dorim să promovăm acest proiect este engleza. #newromaniancuisinemanifesto este adresat atât nouă cât și celor care ne vizitează țara.
Avem o bucătărie tare faină de care ne este rușine, pe care o ținem ascunsă sub covor, dosită de ochii lumii. Din păcate această atitudine, acest auto-rasism culinar, nu numai că nu ne face cinste dar nu e nici măcar pe departe corectă. Trebuie să reușim să ne debarasăm de tarele unei educații stâlcite de comuniști și să ne reînvățăm cu mândria de sine, locală și națională. Nu trebuie să se umflăm în pene și nici să ne hazardăm așezându-ne în topuri mai mult sau mai puțin subiective. Nu suntem cei mai cei, nici la frunce, nici la coadă. Dar, consider că 2017 este momentul unei meremetisiri igienice a mentalităților noastre distructive și găunoase.
 
De ceva timp se vorbește despre renașterea bucătăriei noastre tradiționale: unii o fac adaptând rețetele vechi la tehnicile și cerințele moderne, alții caută să nu altereze gustul originar. Niciunul nu greșește și niciuna dintre variante nu este concepută pentru a o anihila pe cealaltă. Sunt cele două fețe ale aceleași monede.
Pe 25 septembrie am avut onoarea și plăcerea să particip ba chiar și să dau o mână de ajutor unor oameni care, de mulți ani, încălzesc acest subiect ajuns astăzi de nu-l mai poți ține în mână. Chef Nico Lontras și Chef Johnny Șușală ajutați de cursanții de la HoReCa school au reinterpretat câteva preparate din cartea doamnei Aurelia Rusu „Gătim în Casa Baronului” (rețete săsești din zona Bazna). Mai precis au plecat de la câteva rețete tradiționale și le-au dichisit de la final erai tentat să le scuipi de deochi. Dacă nu mă credeți, uitați-vă cu atenție pe fotografii. La masă ne-am strâns o mână de oameni, am băut vinuri aduse de Diana Pavelescu, am luat autografe de la doamna Aurelia Rusu, am râs, și am reușit să nu punem țara la cale. Însă această experiență ne-a adus mai aproape unul de celălalt, ne-a deschis mai bine ochii, ne-a făcut ca, începând de a doua zi, să corespondăm mai mult. Rezultatele, cândva.

Ciulini, castane, draci de baltă


Tot atunci am avut ocazia să degustăm, așa cum i-a făcut mama natură, doar fierți cu sare, ciulinii de baltă (castane de apă, draci de mare etc) o plantă specifică Deltei Dunării pe care niciunul dintre noi nu o încercase. Trebuie să îi mulțumim lui Tiberiu Cazacioc pentru această ocazie, pentru faptul că a reușit nu doar să ne aducă la București delicatesa ci pentru că a convins câțiva oameni să plece noaptea cu barca pe canalele Deltei la cules, ca ei să ajungă proaspeți la noi. Degustarea face parte din proiectul Ark of Taste al Mișcării Slow Food. Mai multe detalii despre acest ingredient aflați aici
De asemenea mulțumiri doamnei Cristina Van Der Schaaf și HoReCa School București pentru grăzduire.
PS: New Romanian Cuisine Manifesto este inspirat de New Nordic Cuisine Manifesto și probabil o să fie varianta mai elaborată a Manifestului pentru Gastronomie și Vin lansat la Congresul de Gastronomie și Vin
Foto: adunate de la participanți

Radu Anton Roman, despre identitatea culinară națională

Share:

Leave a reply

many kinds of best quality replica watches.

richard mille replica